Deputatul de Olt Dumitru Niculescu, către şeful ANPC: De berea românilor s-a interesat cineva?

Plecând de la scandalul legat de calitatea berii germane, în care s-ar fi găsit, la nivelul mai multor soiuri, erbicide, deputatul UNPR de Olt Dumitru Niculescu l-a interpelat în parlament pe preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Marcel Pandelică, întrebându-l cât de sănătoasă este berea pe care o consumă românii. 

„Invocând scandalul recent în legătură cu calitatea berii germane şi presupunerea că în conţinutul acesteia ar exista erbicide (glifosatul găsit în bere ar putea proveni din orzul importat, din care se obţine malţul), vă întreb dacă aţi avut curiozitatea să aflaţi cât de sănătoasă este berea pe care o consumă românii. Întrebarea mea este strictă: cât de sănătoasă este berea pe care o beau românii? Garantaţi pentru ea?”, s-a adresat parlamentarul şefului ANPC, atrăgându-i atenţia că aşteaptă un răspuns oficial.

Un studiu elaborat de o organizaţie neguvernamentală de mediu publicat luna trecută susţine că a depistat în 14 dintre cele mai populare mărci de bere din Germania urme ale unui erbicid, glifosat, suspectat că ar fi cancerigen, transmit EFE şi Reuters, menţionând că această informaţie ar putea fi o lovitură puternică pentru prestigiul mondial al berii germane.

Realizată de Institutul pentru Mediul Înconjurător din Munchen, cercetarea afirmă că a găsit glifosat în concentraţii cuprinse între 0,46 şi 29,74 micrograme la litru, cantitatea cea mai mare depăşind de 300 de ori limita maximă – de 0,1 micrograme la litru – stabilită pentru apa potabilă (pentru bere neexistând valori maxime).

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a reacţionat imediat şi a dat asigurări că, pentru a se ajunge la o cantitate periculoasă pentru sănătate, o persoană ”ar trebui să bea o mie de litri de bere pe zi”. ”Până acum nu am văzut pe nimeni în Bavaria să bea o mie de litri de bere. Şi dacă îi bea, moare nu din cauza pesticidelor, ci din alte cauze”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here