Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, poetul Ion Mureşan vine la Slatina

Cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Teatrului, poetul Ion Mureşan, laureat al Premiului Național Mihai Eminescu – Opera Omnia, vine, luni, la Slatina, pentru o întâlnire cu cititorii olteni, secondat de poetul Nicolae Coande şi de directorul Centrului Cultural Bistriţa, Gavril Ţărmure.

Evenimentul este programat să înceapă la ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, în Salonul Artelor „Nicolae Truţă”. Manifestarea este organizată de instituţia gazdă în parteneriat cu Societatea Culturală „Eugen Ionescu”, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” din Slatina şi cu Centrul Judeţean Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Olt, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, sărbătorită anual la 27 martie. În program este prevăzut şi simpozionul „Eugen Ionescu – prima sută de ani”, ajuns anul acesta la ediţia a VII-a.

Ion Mureșan s-a născut pe 9 ianuarie 1955, în comuna Vultureni, județul Cluj. Este absolvent al Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. În 2005 a fost invitat în Franța, în cadrul programului „Les Belles Étrangères”, alături de alți unsprezece scriitori români.

A debutat cu placheta de versuri Cartea de iarnă, București, Ed. Cartea Românească, 1981 (Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România). A mai scris volumele de poezie „Poemul care nu poate fi înțeles”, Târgu Mureș, Ed. Arhipelag, 1993 (Premiul Uniunii Scriitorilor din România), „Le mouvement sans coeur de l’image”, traducere în franceză de Dumitru Țepeneag, Belin, 2001, „Paharul / Glass / Au fond de verre”, cu desene de Ion Marchiș, traduceri de Virgil Stanciu și Dumitru Țepeneag, Baia Mare, Fundația Culturală „Archeus & Scriptorium”, 2007, „Zugang verboten / Acces interzis”, Büroarcrasch, Viena, 2008, tradusă în limba germană de Ernest Wichter, „cartea Alcool”, Bistrița, Ed. Charmides, 2010.

Poetul a scris şi eseuri adunate în „Cartea pierdută – o poetică a urmei”, Bistrița, Ed. Aletheia, 1998, şi „Oglinda aburită – eseuri conversaționale”, Ed. Charmides, 2013.

Pentru volumul „cartea Alcool” a câștigat următoarele premii: Premiul „Cea mai bună carte de poezie a anului 2010”, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2011, premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, 2012, Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei „Observator Cultural”, Premiul USR-Filiala Cluj.

Este laureat al Premiului Național „Mihai Eminescu” Opera Omnia 2013

„Ion Mureşan este poetul invaziei straniului şi al subversivului, caricat adesea, adjudecat în fine caligrafii ce frizează inocenţa adamică, cu care poezia lucrează în doze infinitezimale pentru a institui propria-i «state of mind» – ca în poemul «Pahar», mostră perfect credibilă a ascensiunii spiritului, în vreme ce carnea cu poftele ei păcătoase coboară în bolgii de alcool şi demenţă. Este poemul derivei pe care o trăieşte, de fapt, insul contemporan, silit la expediente ieftine pentru a înlocui ritualuri care altădată îl iniţiau pentru a-şi înţelege proprii demoni şi a convieţui cu ei, o lume de mâna a doua, unde «totul a fost băut»”, scria, în 2014, despre Ion Mureşan poetul Nicolae Coande în revista Confesiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here