Peste 2.300 de elevi din Olt au participat la „Filme pentru liceeni” în anul şcolar 2015-2016

Pe covorul roșu al proiectului „Filme pentru liceeni” au pășit peste 14.000 de liceeni și 700 de profesori din România în anul școlar 2015-2016, în județul Olt caravana proiectului poposind în Caracal, Slatina și Corabia. Din Caracal au participat 46 de profesori cu 1.235 de elevi, din Slatina 32 de profesori cu 777 de elevi, iar din Corabia s-au implicat 10 cadre didactice împreună cu 249 de liceeni.

În cadrul proiectului au avut loc 161 evenimente în orașele București, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râșnov, Toplița, Moinești, Râmnicu Vâlcea, Timișoara, Târgoviște, Moreni, Corabia și Focșani. 90 de licee din țară au ales să schimbe catalogul tradițional cu catalogul filmelor bune.  Colaborarea strânsă între echipa Asociației Culturale Macondo și cadrele didactice se datorează dorinței comune de a oferi o educație nonformală de calitate elevilor.

Șase filme însoțite de dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice au fost urmărite de elevii participanți pe parcursul unui an școlar: „Keep rollin’ /Nu te opri” (r. Stefan Hillebrand și Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez, 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015),  „La vie en grand” (r. Mathieu Vadepied, 2015), animația  „The Boy and the Beast” (r. Mamoru Hosoda, 2015) și „Louder than Bombs” (r. Joachim Trier, 2015). De asemenea, cei implicați au avut ocazia să dezbată despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Bîrsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi și actrița Carmen Lopăzan. Discuțiile au traversat subiecte diverse și de impact, precum combaterea discriminării persoanelor cu dizabilități, planificarea familială, egalitatea și stereotipurile de gen, inegalități de șanse, diferențe culturale și comunicarea cu familia.

În paralel, profesorii au aprofundat la clasă teme de educație cinematografică: „Scurtă introducere în istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la ficțiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea și imaginea femeilor în cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturală a cinematografiei), „Animația”, „Limbajul cinematografic”.

„Întrucât educația prin film este încă un domeniu nou pentru școlile din România, potențialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului școlar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competențe legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educațional, dar și noțiuni despre arta cinematografică, de la istoria filmului până la limbajul cinematografic”, se arată într-un comunicat remis de organizatorii proiectului.

Din Olt au participat opt instituții școlare: Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”, Colegiul Național ”Ioniță Asan” (Caracal), Colegiul Național ”Ion Minulescu”, Colegiul Național Vocațional ”Nicolae Titulescu”, Colegiul Național ”Radu Greceanu”, Colegiul Tehnic Metalurgic, Liceul cu Program Sportiv (Slatina) și Colegiul Național ” Alexandru Ioan Cuza” ( Corabia).

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here