Afacerea pieţelor patronată de Cristian Ghenciu, omul lui Vâlcov, şi-a triplat profitul

Afacerea pe care fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov i-a pus-o în mână omului său Cristian Ghenciu, respectiv concesionarea tuturor pieţelor şi a târgului de săptămână din municipiu, a explodat în 2015, când profitul firmei care administrează pieţele, SC Prima Piaţă 2000 SRL, s-a triplat.

Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, dacă în 2013 profitul net al SC Prima Piaţă 2000 SRL s-a ridicat la 173.540 de lei, iar în 2014 societatea înregistra un câştig net de 378.881 lei, profitul firmei a ajuns în 2015 la 1.098.006 lei (aproape 11 miliarde de lei vechi). O parte din câştig a venit, cel mai probabil, din taxele pe care le plăteau zecile de comercianţi care deţineau chioşcuri în strada Aleea Macului şi care anul acesta au fost mutaţi, de primărie, la presiunile locatarilor din zonă, într-un alt spaţiu situat între străzile Toamnei şi Textilistului, în ciuda faptului că Ghenciu s-a opus din răsputeri acestei măsuri, utilizând inclusiv căile de atac în justiţie.

Concesionarea tuturor pieţelor şi a târgului din Slatina, în 2009, de Administraţia Vâlcov către SC Prima Piaţă 2000 SRL, a avut loc într-un „concurs de împrejurări” bine pus la punct dinainte. SC Prima Piaţă 2000 SRL a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte ca Primăria Slatina să scoată la licitaţie „contractul privind concesionarea serviciului public de administrare a domeniului public şi privat având ca obiect construirea, modernizarea, administrarea şi exploatarea pieţelor agroalimentare, a bazarelor, târgurilor şi oboarelor din municipiul Slatina”, de Sorinel-Florin Ghenciu, fratele lui Cristian Ghenciu. La scurt timp, firma este transformată din societate cu răspundere limitată în societate pe acţiuni, acţionari ai firmei devenind două persoane, Constantin Chirculescu din Mărunţei şi Gheorghe Pîrvu, un prieten din Slatina al fraţilor Ghenciu. De-a lungul anilor, acţionariatul societăţii a trecut prin mai multe mâini. fraţii Ghenciu revenind succesiv în firmă sau dispărând cu totul din acţionariat pentru scurte intervale de timp. Din data de 15 ianuarie 2016, cea mai mare parte de părţi sociale, respectiv 8.991 de acţiuni, este deţinută, din nou, de Cristian Ghenciu, cele nouă acţiuni pe care le deţinea fratele său, Sorinel-Florin, fiind cesionate către o anume Gheorghiţa Rotaru.

De asemenea, SC Prima Piaţă 2000 SRL a fost folosită de-a lungul timpului pentru controlul altor firme utilizate de interpuşii lui Darius Vâlcov, precum SC Rubinstein Holding SRL, căreia i-a fost vândut terenul de pe Dealul Grădişte, unde tronează cortul administrat tot de grupul păstorit de fostul primar al Slatinei, sau SC Anteko Security SRL, deţinută în trecut de Sorinel-Florin Ghenciu şi ajunsă, în 2014, pe mâinile lui Florin Obretin, un alt interpus al lui Vâlcov. Acesta este însă un alt subiect pe care OLT-ALERT îl va trata separat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here