Ultima decizie luată de instanţă în dosarul privind delapidarea Primăriei Caracal

Tribunalul Olt a dispus, recent, că toţi cei 11 inculpaţi aflaţi sub control judiciar în dosarul în care 14 persoane, în frunte cu fostul primar Gheorghe Anghel, sunt judecate pentru mai multe infracţiuni prin care a fost delapidată Primăria Caracal, vor rămâne încă sub aplicarea acestei măsuri preventive.

„Constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii: ANGHEL GHEORGHE, TUDOR MARIA, OLARU NATALIA, COŞOVEANU MARIANA, STROIE LIANA LOREDANA, NECULĂIŢĂ ELENA, DUICĂ MIHAELA CLAUDIA, DUICĂ PETRE, STROE FLORINEL, STROE DANIELA, COMAN CRISTINEL. În baza art. 207 alin. 4 Cod procedură penală: Menţine măsura preventivă faţă de inculpaţi”, se arată în încheierea instanţei de săptămâna trecută, care nu a fost definitivă, inculpaţii având drept de contestaţie.

Fostul primar Gheorghe Anghel și fosta directoare economică a Primăriei Caracal, Maria Tudor, au fost trimişi în judecată, alături de alte 12 persoane, de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Cu toţii sunt judecaţi în stare de libertate după ce, în decembrie 2013, Curtea de Apel Craiova le-a admis recursul declarat împotriva hotărârii Tribunalului Olt, care se pronunţase pentru prelungirea arestului preventiv.

Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării.

Gheorghe Anghel și Maria Tudor au pus bazele unui mecanism prin care s-a fraudat bugetul primăriei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive, susțin procurorii DIICOT. Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională din primărie este de 5,2 milioane lei.

Trei dintre cei 14 inculpaţi şi-au recunoscut, anul trecut, la Tribunalul Olt, vinovăţia. Este vorba de trei administratori ai unor firme care au declarat instanţei că emiteau facturi fictive ori în dublu exemplar, precum şi facturi de valori cu mult mai mari decât bunurile vândute. Astfel, sume mari de bani au fost băgate în buzunar de unii funcţionari ai primăriei.

Gheorghe Anghel este judecat şi în dosarul „FC Caracal” (a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Director al echipei de forbal), alături de fostul şef al SC IGO SA Caracal, Stelian Veselin (care era preşedinte al Comitetului Executiv), pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală. Din lotul acuzaţilor mai fac parte Cristian Georgescu, fost vicepreşedinte al echipei şi ex-comisar al Gărzii Financiare Olt, Victor Botezatu – trezorier, Petre Neacşu – secretar şi Artemiza Pisică (sora fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş) – fostă directoare economică a SC IGO SA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here