Aşa cum OLT-ALERT a prevăzut, şedinţa ordinară de miercuri a Consiliului Local Slatina a fost una cu scântei, reprezentanţii Partidului Naţional Liberal părăsind sala înainte ca cel mai important proiect de hotărâre de pe ordinea de zi să fie votat, şi anume cel privind avizarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare a localităţilor din judeţul Olt şi aprobarea propunerilor de modificare a acestuia. Este a doua oară consecutiv când liberalii fac eschivă de la aprobarea proiectului, după ce, luna trecută, au votat împotriva adoptării actului normativ. A existat şi o trădare din partea unuia dintre consilierii PSD, care a lipsit de la şedinţă, făcând jocul liberalilor.
Imediat după ce preşedintele de şedinţă, fosta viceprimăriţă Mihaela Stana, a supus aprobării proiectul cu pricina, consilierul local Andrei Iordache, portavocea PNL în şedinţele consiliului local, a ţinut să precizeze că aleşii liberali nu vor să îşi asume consecinţele acestui proiect, anunţând totodată că el şi colegii săi de partid vor părăsi sala. Zis şi făcut. Nu înainte ca Iordache să motiveze gestul liberalilor. El a invocat faptul că proectul este unul deosebit de important şi că efectul său ar putea costa bugetul local, peste un an sau doi, zeci sau sute de milioane de lei care ar putea fi plătiţi drept despăgubiri actualului operator de salubrizare care are contract pe o perioadă de 25 de ani cu Primăria Slatina, SC Salubris SA.
„Spre deosebire de proiectele pe care le-am aprobat la foc automat, acesta are o serie de consecinţe grave pentru Slatina. Considerăm că acest proiect, în eventualitatea în care ar fi aprobat, aproape cu certitudine în perioada următoare, şi vorbesc aici de un an sau doi, Slatina va plăti despăgubiri de zeci sau sute de miliarde. (…) Sunteţi în faţa unei probleme pe care nu ştiţi să o rezolvaţi, sau ştiţi dar interesele se bat cap în cap. (…) Nu putem fi părtaşi la decizia şi în faţa acestui proiect de hotărâre, pentru că asta înseamnă, încă o dată, o bătaie de joc la adresa Slatinei şi a bugetului Slatinei, ca peste un an sau doi slătinenii să plătească zeci sau sute de miliarde de lei pentru greşelile care s-au făcut. Din acest punct de vedere nu putem gira acest lucru, n-o să fim părtaşi şi nu o să participăm la acest vot. Grupul consilierilor liberali părăseşte lucrările şedinţei de consiliu local”, a spus Andrei Iordache, care s-a sculat de pe scaun şi, însoţit de ceilalţi liberali prezenţi la şedinţă, a părăsit sala.
Au revenit după ce proiectul de hotărâre nu a putut fi aprobat, şi asta la chemarea pesediştilor, astfel ca alte proiecte cu miză mai mică, dar pentru care trebuia votul a două treimi din numărul aleşilor în funcţie, să poată fi adoptate.
Liberalii au primit un ajutor, nesperat sau ştiut, din partea unuia dintre consilierii locali ai majorităţii, care a lispit de la şedinţă. Este vorba de pesedistul Emil Popa, fostul primar interimar al Slatinei, care a absentat în ciuda faptului că toţi colegii săi de partid ştiau că el va fi prezent la şedinţă. Precizăm că Emil Popa urma să fie susţinut de PSD pentru a ocupa unul dintre cele două posturi de viceprimar al municipiului-reşedinţă în mandatul 2016 – 2020, el pierzând sprijinul partidului în urma scandalului generat de eliberarea dubioasă a autorizaţiei de construire pentru chioşcul metalic „răsărit” în mijlocul trotuarului de la Fântânta Speranţei, o construcţie în total dezacord cu ambianţa arhitecturală a zonei şi care a atras nu doar nemulţumirea cetăţenilor simpli, dar şi a conducerii PSD Slatina. Astfel încât absenţa sa din şedinţa consiliului local de miercuri ar putea fi un act de răzbunare împotriva celor care i-au retras sprijinul politic, generând şi demisia sa din funcţa de primar interimar înainte de a preda ştafeta noului primar ales al oraşului, Emil Moţ.
Greşelile la care se referea Andrei Iordache i-au aparţinut fostei Administraţii Vâlcov. Primăria Slatina a semnat, în 2010, un nou contract cu SC Salubris SA, sub numărul 11295/25.08.2010, pe o perioadă de 25 de ani, deşi primarul de atunci al oraşului, Darius Vâlcov, cunoştea faptul că Slatina devenise membră a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Olt – Eco” şi că în câţiva ani urma să devină funcţionabil proiectul „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De altfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean au atras atenţia atunci tuturor administraţiilor publice locale asupra faptului că nu trebuie să mai semneze asemenea contracte pe perioade foarte lungi de timp.
„Greşeala” Administraţiei Vâlcov pune într-o mare dificultate municipalitatea actuală. Dacă Primăria Slatina nu va rezolva problema salubrităţii, municipiul-reşedinţă de judeţ va fi exclus din ADI „Olt-Eco” şi va fi obligat să suporte parte din investiţiile de care a beneficiat încadrul proiectului „Managementul Integrat al Deşeurilor”. De asemenea, în cazul de declarare ca neeligibile a tuturor cheltuielilor proiectului, „Consiliul Judeţean Olt va solicita municipiului Slatina daune egale cu valoarea proiectului în sumă de 112.000.000 lei şi nu va putea depozita deşeurile la depozitul de la Bălteni”, aşa cum se arată în adresa numărul 64669/04.07.2016, emisă de către Consiliul Judeţean Olt şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Olt-Eco”, prin care se pune în vedere municipiului Slatina să adopte Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare a localităţilor din judeţul Olt.
Liberalii susţin, tot prin vocea lui Andrei Iordache, faptul că ar fi depus la executiv un proiect de hotărâre care ar putea rezolva problema, fără costuri din partea oraşului. Reprezentanţii primăriei susţin însă că un asemenea proiect de hotărâre nu a fost depus, şi nici liberalii nu au explicat, în şedinţa de miercuri, ce ar conţine un asemenea proiect, afirmând doar că secretarul primăriei, Mihai Idita, ar şti de această iniţiativă de act normativ. Secretarul a lipsit şi el de la întrunirea consiliului local.
În prezent, pentru serviciile prestate, Salubris SA încasează în jur de 300.000 de lei pe lună, pe timp de vară, şi aproximativ 500.000 de lei pe lună, pe timp de iarnă, de la Primăria Slatina, la care se adaugă banii încasaţi de la populaţie în baza contractelor individuale încheiate cu slătinenii. Pe de altă parte, SC Salubris SA achită municipalităţii o redevenţă de numai 35.000 euro pe an.