Americanii de la Deveselu şi-au dat acordul pentru construirea unei puşcării în zona de securitate

Proiectul construirii unui penitenciar la marginea municipiului Caracal revine în atenţia autorităţilor locale după ce militarii americani de la baza NATO din Deveselu şi-ar fi dat acordul privind demararea acestui proiect, chiar dacă el intră în zona de securitate a bazei militare.

Primarul municipiului Caracal, Liviu Radu, speră ca proiectul privind construirea penitenciarului să nu fie abandonat. Asta cu atât mai mult, cu cât, deşi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara în primăvară că puşcăria nu va fi ridicată la marginea Caracalului pentru că ar fi încălcată zona de securitate a bazei militare de la Deveselu, americanii şi-ar fi dat acordul pentru construirea puşcăriei.

„Eu sper să nu pierdem proiectul cu puşcăria. Eram în faza demarării unui studiu de prefezabilitate. Noi am pus la dispoziţie terenul, la ieşirea din oraş spre Corabia, dar nu ştim nimic oficial despre ceea ce s-a decis la nivel central. Primăria Caracal şi-a dat acordul, am discutat şi cu partenerii noştri. S-a pus problema că puşcăria este prea aproape de Unitatea Militară de la Deveselu, că ar fi ridicată la cinci kilometri de bază. Americanii au spus că nu au nicio legătură, că se poate construi acolo. Eu nu îmi pot permite să pierd acest proiect, să pierd locurile de muncă. Problema este la nivelul Guvernului”, a declarat, pentru Gazeta Nouă, primarul din Caracal.

Construirea unui penitenciar la marginea municipiului Caracal este unul vechi pentru care primaria oraşului a cedat Ministerului Justiţiei, în urmă cu peste un deceniu, un teren de peste 20 de hectare. Cu toate acestea, deşi au existat numeroase demersuri guvernamentale, proiectul nu a fost urnit din loc.

Ultima acţiune pe marginea acestui subiect a aparţinut, în 2015, Guvernului Ponta, care a autorizat Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare, unul în Comuna Berceni, județul Prahova, celălalt în municipiul Caracal, județul Olt, caz în care a fost elaborat un proiect de hotărâre rămas, şi el, fără urmări.

Unul dintre motivele construirii de noi penitenciare era că, până la acea dată, Administraţia Naţională a Penitenciarelor primise, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituiau condiţiile inumane de detenţie î puşcăriile din România.

Pentru că lucrurile au rămas de fiecare dată la stadiul de proiect pe hârtie, Primăria Caracal a solicitat Ministerului Justiţiei, în 2015, să înapoieze oraşului terenul de cedat în urmă cu peste 10 ani. La Caracal există însă, de anul acesta, o nouă administraţie care speră ca proiectul să prindă, în sfârşit, viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here