Cazuri de infecţie cu West Nile în Olt. Şase persoane au murit de boala răspândită de ţânţari

Trei persoane din judeţul Olt au fost infectate recent cu virusul West Nile răspândit de ţânţari, virus care a fost contactat de peste 60 de persoane în ultimele luni, dintre care şase oameni au murit.

Cele trei persoane din Olt înţepate de ţânţarii purtători de virus sunt cu vârste cuprinse între  60 şi 80 ani, informează, printr-un comunicat de presă, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt. Este vorba de două femei şi de un bărbat. Două cazuri au fost înregistrate în mediul rural şi un caz în mediul urban.

„În sezonul 2016, perioada 01.05 – 15.09.2016, în Olt au fost înregistrate trei cazuri de infecţie West Nile, la persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 80 de ani (două de sex feminin şi una de sex masculin), din care două cazuri înn mediul rural şi un caz în mediul urban. Bolnavii au fost depistaţi în secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, confirmările fiind asigurate de DSP Olt”, se arată în comunicatul citat.

„Evolutia cazurilor a fost favorabilă spre vindecare, afirmă reprezentanţii DSP Olt. La apariţia fiecărui caz, DSP Olt colaborează cu Direcţia Sanitară Veterinară şi cu Centrul Judeţean de Transfuzii, în baza «Metodologiei de supraveghere a infecţiei West Nile»”, se mai arată în comunicat.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), preluate de Agerpres, 65 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile în România în perioada 1 mai – 15 septembrie, din care şase au decedat.

Cele şase persoane care au decedat proveneau din judeţele Ialomiţa (două), Mureş (una), Iaşi (una) şi Bucureşti (două). Potrivit CNSCBT, numărul persoanelor infectate în această perioadă depăşeşte totalul de cazuri din anul precedent.

Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Bucureşti (14) şi Brăila (12). Celelalte cazuri provin din judeţele Galaţi (şase), Ilfov (cinci), Ialomiţa (cinci), Iaşi (patru), Bacău (trei), Dolj (trei), Olt (trei), Giurgiu (două), Prahova (două), Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Tulcea, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (plase de protecţie), să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

„Din anchetele efectuate în jurul cazurilor reiese că infecţia s-a produs tocmai ca urmare a nerespectării recomandărilor minimale de protecţie impuse, care a favorizat înmulţirea numărului de ţânţari, precum şi riscul de infectare”, mai arată specialiştii din cadrul DSP Olt.

În aceste zile este panică în spitale din cauza virusului West Nile. Mai exact, există temerea ca o parte din sângele care urmează să fie folosit să fie contaminat, relatează Antena3, citată de stiripesurse.ro.

La această oră au loc doar operaţiile care nu pot fi amânate, urmând ca întreaga cantitate de sânge să fie testată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here