Oltul VOTEAZĂ. Câți olteni sunt așteptați la urne duminică / Ce trebuie știut

Peste 377.000 de olteni sunt aşteptaţi, duminică, la urne, în cele 379 de secții amenajate în județ, să îşi aleagă noii parlamentari.

Mai exact, este vorba de 377.306 persoane cu drept de vot care pot opta între 139 de candidați susținuți de 11 partide politice, 53 pentru Senatul României și 86 pentru Camera Deputaților. După alegerile de duminică, Oltul va fi reprezentat de șase deputaţi și de trei senatori.

Secțiile de votare vor fi deschise alegătorilor la ora 7.00, dreptul la vot putând fi exercitat până la ora 21.00. Persoanelor care la ora închiderii se află în secția de votare li se va îngădui să îşi exercite dreptul de vot.

Potrivit legii, cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, persoanele puse sub interdicţie și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă. Se poate vota cu următoarele documente: cartea de identitate sau cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Codul Penal pedepsește încălcarea regulilor de vot

Potrivit art. 385 – 393 din Codul Penal, Titlul IX. Infracţiuni electorale, oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase (excepţie fac bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice) în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazl utilizării unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani se pedepsește și fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here