Godul Galben de ninsori şi viscol pune pe jar autorităţile Oltului. Măsuri URGENTE

Avertizarea meteo de Cod Galben de ninsori abundente şi viscol, emisă pentru intervalul 5 ianuarie, ora 22 – 6 ianuarie, ora 20.00 şi sub incidenţa căreia intră şi Oltul, a pus pe jar autorităţile judeţului, care convocat, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a stabili măsurile care se impun a fi luate în perioada imediat următoare.

„Având în vedere avertizarea meteorologică COD GALBEN, emisă pentru intervalul 05 ianuarie, ora 22 – 06 ianuarie, ora 20, privind ninsori însemnate cantitativ și viscol, după videconferința cu ministrul afacerilor interne din cursul zilei de astăzi, prefectul județului Olt a convocat, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a stabili măsurile care se impun a fi luate în perioada imediat următoare.

Astfel, s-a stabilit atenționarea comitetelor locale pentru situații de urgență, Direcției de Sănătate Publică, Serviciului Județean de Ambulanță Olt, Inspectoratului Școlar Județean Olt, Inspectoratului de Poliție Județean Olt, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt, Consiliului Județean Olt, Secției de Drumuri Naționale Slatina, Companiei de Apă Olt, CEZ Distribuție SA, Distrigaz Rețele Olt, Sistemului de Gospodărire a Apelor Olt și Sistemului Hidrotehnic Independent Olt, pentru luarea măsurilor specifice care se impun”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Olt.

De asemenea, prefectul județului a solicitat primăriilor luarea măsurilor pentru înlăturarea zăpezii, poleiului, curățarea copacilor de zăpadă și a țurțurilor de gheață din fața sediilor instituțiilor publice, a școlilor, grădinițelor, spitalelor, precum și a trotuarelor, în vederea asigurării circulației pietonale în condiții de siguranță.

De asemenea, reprezentantul guvernului în județ a cerut primarilor sprijinirea persoanelor fără adăpost și activarea spațiilor de cazare a acestora, intensificare acțiunilor de patrulare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost (gări, autogări, scări de bloc etc.) atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții și transportul și cazarea acestora pe toată perioada în care se semnalează temperaturi scăzute în spațiile identificate și activate, precum și sprijinirea persoanelor vulnerabile (bătrâni, persoane cu handicap etc.) şi a persoanelor care necesită dializă şi femeilor gravide.

De asemenea, s-a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Olt dispunerea măsurilor ce se impun  pentru reluarea cursurilor în unitățile de învățământ în condiții de siguranță.

Recomandări de la Poliţie

Pe de altă parte, poliţiştii olteni recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă deosebit de prudent, cu viteza adaptată condiţiilor meteo, pentru ca traficul rutier şi pietonal să se desfăşoare în siguranţă, în condiţii de iarnă.

„Având în vedere condiţiile meteorologice nefavorabile prognozate (ninsori, ploi, vânt şi viscol), Poliția recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc.).

În timpul călătoriei, trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele care circulă în față, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.

De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele segmente de drumuri. În acest caz, este bine ca din autovehicule să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apa potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.

Este, de asemenea, obligatoriu ca toţi conducătorii auto să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri care acţionează pe arterele pe care se circulă îngreunat şi să nu oprească pe partea carosabilă a drumurilor, pentru a permite utilajelor de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant să intervină eficient, se mai precizează în comunicatul IPJ Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here