Olt: Unde a lovit iarna mai tare şi cum au reacţionat autorităţile judeţului

În această perioadă, conform informărilor oferite de Sistemul de Gospodărire a Apelor, în Olt au fost înregistrate căderi importante de zăpadă, stratul de omăt ajungând la înălţimea de 50 de centimetri în anumite zone, dar și viscol susţinut care a lovit cu precădere sudul judeţului.

Astfel, în data de 07.01.2016, la Văleni s-au înregistrat precipitații de 21 l/mp, iar la Drăgănești – Olt și Văleni stratul de zăpadă a fost de 35 cm. În ultimele 24 de ore, la Șerbănești stratul de zăpadă a atins 50 de cm.

Rafalele de vânt au atins, în 6 ianuarie, 25 km/h la Slatina și 23 km/h la Caracal, în data de 7 ianuarie, 25 km/h la Slatina și 47 km/h la Caracal, iar în data de 8 ianuarie 30 km/h la Slatina și 36 km/h la Caracal. În zona de sud viteza vântului a fost de peste 50 km/h, potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Olt.

În această perioadă, pe drumurile naţionale s-a acționat cu 40 de utilaje și au fost folosite 150 tone de material antiderapant și patru tone de material chimic, arată Secția de Drumuri Naționale Slatina.

„La această oră, pe întreaga rețea de drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă. Pe drumurile din centrul și nordul județului partea carosabilă este curată, parțial acoperită cu un strat de zăpadă tocată de 1 – 2 cm, iar pe cea din sud, unde a fost viscol, pe alocuri sunt semnalate straturi de zăpadă bătătorită și înghețată, alternând cu zăpadă tocată de până la 4 cm”, se arată în comunicatul CJSU.

Pentru deszăpezirea drumurilor județene, s-a acționat cu 56 de utilaje și au fost folosite 990 tone de material antiderapant.

La această oră circulația rutieră desfășurându-se în condiții de iarnă. „Astăzi (luni, 9 ianuarie – n.r.), la ora 13.30, pe DJ 604, tronsonul Bucinișu – Obârșia este închis și pe DJ 642A, tronsonul Rotunda – Vlădila circulația este blocată. O situație delicată s-a înregistrat în localitatea Obârșia, unde viscolul a blocat mai multe drumuri, însă se acționează permanent pentru deblocarea acestora, autoritățile locale asigurând sprijin populației aflate în dificultate. În acest moment se acționează pe toate sectoarele de drumuri amintite”, se precizează în materialul informativ.

Ambulanţa, solicitată în 340 de cazuri

În această perioadă, Serviciul de Ambulanță Olt a acționat cu 26 de echipaje, care au intervenit la 340 de solicitări, ambulanțele ajungând în timp util.

„Stocul de medicamente și materiale sanitare este asigurat. Ambulanțele sunt în stare de funcționare. În caz de nevoie, alte cinci echipaje sunt disponibile. În zonele greu accesibile, ambulanțele au fost însoțite de echipaje de deszăpezire”, a informat Ambulanţa.

Direcția de Sănătate Publică afirmă că există stocuri suficiente de medicamente și materiale sanitare, iar încălzirea unităților spitalicești este asigurată. „Au fost atenționate toate unitățile sanitare cu privire la asigurarea capacității de cazare pentru cazurile sociale și evitarea, în limita posibilităților, a externărilor în această perioadă”.

La acest din urmă capitol, prefectul județului, Silviu Neacşu, a solicitat ca externările să se facă până în ora 12.00 și, preferabil, numai cu însoțitor.

Persoanele cu dializă din zonele afectate au fost transportate în siguranță, din data de 8 ianuarie, la unitățile spitalicești din județ, fiind internate. Externarea acestora se va face doar atunci când condițiile meteorologice vor fi favorabile.

În zilele de vineri și sâmbătă mai multe localități din județ s-au confruntat cu întreruperi colective ale energiei electrice, intervenția echipajelor societății furnizoare efectuându-se cu dificultate. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a populației, în acest moment nu mai sunt localități nealimentate, asigură autorităţile.

___________

Poliţiştii au acţionat, în aceste zile, cu 220 mijloace auto pentru a nu avea persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc, precum şi pentru informarea populaţiei, a conducătorilor auto, cu privire la circulaţia rutieră pe drumurile publice. De asemenea, la sediul IPJ Olt a fost constituit un comandament care a asigurat permanența pe toată perioada codurilor. Au fost intensificate acțiunile de patrulare în zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fără adăpost (gări, autogări, scări de bloc etc), atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. „Ca urmare a activităţilor desfăşurate de poliţişti, pe raza judeţului Olt, nu au fost înregistrate accidente rutiere grave, autovehicule blocate ca urmare a derapării în afara parţii carosabile şi nu au existat victime”, susţin autorităţile.

În ceea ce privește intervenția în situații de urgență, pompierii au avut 161 de intervenții. „Peste 100 de pompieri, cu mijloace specifice de intervenție, s-au aflat în fiecare zi la datorie. De asemenea, alți 100 de militari puteau suplimenta, în cel mai scurt timp, forțele de intervenție. Pentru a asigura intervenția în zona de sud a județului, în perioada menționată, autospeciala pentru transport victime multiple și autospeciala tip UTV cu șenile din cadrul Detașamentului Slatina au fost dislocate la Garda Vișina”, se mai arată în comunicatul CJSU.

Jandarmeria Olt a asigurat, şi ea, capacități de intervenție pe raza localităților Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Scornicești, Potcoava Deveselu și Leleasca, permanent 58 de jandarmi fiind pregătiți să intervină pentru identificarea persoanelor fără adăpost și îndrumarea acestora către spațiile amenajate de autoritățile locale;

•••

În prezent, județul Olt se află, până în data de 10 ianuarie, sub cod portocaliu de ger, fiind atenționate toate instituțiile cu atribuții și comitele locale pentru situații de urgență în vederea luării măsurilor care se impun.

Din cauza condițiilor meteorologice deosebite, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Olt a hotărât suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județ pentru zilele de luni și marți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here