SCANDAL între liberali şi social-democraţi în Consiliul Judeţean Olt

Nimeni nu se aştepta ca în şedinţa de doar cinci minute a Consiliului Judeţean Olt de luni, între liberali şi social-democraţi să aibă loc controverse pe fondurile publice. Mai mult, controversele au degenerat, liberalii fiind acuzaţi că se folosesc de dreptul interpelării pentru a-şi face campanie electorală într-o instituţie publică.

Consilierii judeţeni au fost convocaţi, pentru luni, în şedinţă extraordinară pentru a aproba un proiect de hotărâre privind acoperirea definitivă a deficitului secțiunii de dezvoltare pe anul 2016 din excedentul bugetului local – un detaliu strict tehnic pentru anumite sume cheltuite anul trecut din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Consiliului Judeţean. După aprobarea proiectului, la capitolul interpelări, liberalul Marian Radu a criticat modul în care, la finalul anului trecut, banii proveniţi din sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată au fost împărţiţi localităţilor, acuzându-i pe social-democraţi că fondurile ar fi fost distribuite discreţionar, în funcţie de rezultatele la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Radu a dat citire, de fapt, unui material dinainte pregătit în care, printre altele, au fost reluate teme utilizate de liberali în campania electorală din decembrie, precum cea în care liberalii au susţinut că Oltul s-ar număra printre cele mai sărace judeţe sau locul pe care România îl ocupă la nivel european pe anumite segmente sociale.

Liberalul a fost întrerupt în câteva rânduri de aleşii social-democraţi, care l-au acuzat Marian Radu că face campanie electorală.

„Asta e campanie electorală. Domnule consilier, aveţi date concrete? Mă jigneşte, domnule. Vorbeşte aşa, dar dovezi – ioc”, a sărit consilierul judeţean Constantin Popescu.

„Dumneavoastră ne interpelaţi pe noi cu situaţia care este în ţară? Asta vreţi să ne informaţi în şedinţa consiliului judeţean? Cu situaţia din ţară”, a comentat şi Nicolae Vitan.

Într-un final, după un vacarm pe cât de scurt, pe atât de intens, liberalul şi-a sfârşit de citit materialul, preşedintele CJ, Marius Oprescu, informându-l că va primi un răspuns oficial pe problemele ridicate.

În ultima şedinţă ordinară de anul trecut, aleşii Oltului au aprobat un proiect de hotărâre privind „repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a influențelor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2016”, pentru plata datoriilor acumulate la capitolul cheltuielilor de funcționare, pentru rambursarea ratelor la împrumuturile contractate și pentru susținerea proiectelor aflate în derulare.

La repartizarea sumelor s-a ţinut cont, printre altele, de veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale încasate la data de 31.10.2016, de sumele repartizate de Administrația Județeană a Finanţelor Publice Olt pe anul 2016 (cota de 80%), de volumul arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare şi de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, de proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile post-aderare, de ratele la împrumuturile contractate în baza legii şi de proiectele de dezvoltare locală, finanţate din bugetele locale, potrivit expunerii de motive a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here