FOTO/VIDEO Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Slatina în regim de austeritate: fără sărmăluţe şi vin fiert

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, marţi, la Slatina, prin ceremoniale religioase şi militare, dar şi prin depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul oraşului. Spre deosebire de anii anteriori, de această dată organizatorii au redus totul la derularea oficială a evenimentului, nemaipunând la dispoziţia populaţiei sărmăluţe şi vin fiert şi nici spectacole muzicale.

Evenimentul a început prin prezentarea onorului de către Garda de Onoare, moment urmat de un ceremonial religios susţinut de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.

Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a rostit apoi un discurs despre însemnătatea momentului istoric înfăptuit cu 158 de ani în urmă, la 24 ianuarie 1859.

„24 Ianuarie este pentru toţi românii, de aici şi de pretutindeni, o zi de mare sărbătoare. Este ziua în care ne amintim de primul mare pas făcut pentru crearea României Moderne. Prin Unirea de la 1859 am dovedit că suntem o naţiune puternică iar actele de curaj, de patriotism şi responsabilitate ale înaintaşilor noştri să ne fie astăzi călăuză în năzuinţele noastre. Să respectăm această sărbătoare, căci astfel ne respectăm istoria şi ne preţuim înaintaşii. Să ne apărăm valorile pe care le-am moştenit de la ei, eroii patriei care merită cu prisosinţă recunoştinţa noastră”, a vorbit prefectul judeţului.

Reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, ai unor instituţii publice deconcentrate şi ai principalelor partide politice au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. N-au lipsit tradiţionala paradă militară şi Hora Unirii în care s-au prins, alături de artiştii ansamblului Doina Oltului şi de oamenii simpli, oficialităţile.

Au luat parte la eveniment, printre alţii, în afară de reprezentanţii prefecturii, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, secondat de cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea, viceprimarii Slatinei, Gigi Vîlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, şefii unor instituţii publice, dar şi mai mulţi parlamentari, printre care deputaţii Marius Iancu şi Mihai Niţă, dar şi senatorul Renică Diaconescu.

Spre deosebire de anii anteriori, de această dată organizatorii au redus totul la derularea oficială a evenimentului, nemaipunând la dispoziţia populaţiei, care a numărat câteva sute de oameni, sărmăluţe şi vin fiert şi nici spectacole muzicale. Anul trecut municipalitatea a oferit oamenilor peste 2000 de porţii de sarmale şi vin fiert, dar şi un spectacol folcloric susţinut de mari interpreţi români – Gheorghe Turda, Maria Ghinea, Ileana Lăceanu, Neta Soare, Gabriel Zăvoeanu şi Daniel Roşoga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here