Este Deveselu – Olt pe LISTA ȚINTELOR luate la ochi de Rusia? Răspunsul AICI

România a evidențiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei și este în concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente „nu este adecvată și nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare AGERPRES.

„România a evidențiat constant atât public, cât și în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de țara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanță cu prevederile relevante ale Cartei ONU”, precizează mesajul MAE.

MAE arată coerența, în acest mesaj, cu reprezentanții NATO. „Această poziție este împărtășită de Alianța Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declarația finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă”, subliniază ministerul român de Externe.

MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o „abordare constructivă”

„În consecință, perpetuarea în spațiul public a unei retorici care nu ține cont de toate aceste elemente nu este adecvată și nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, mai apreciază MAE.

Răspunsul MAE român vine în contextul în care un înalt oficial rus a apreciat, potrivit Interfax, că „după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o țară avanpost, care reprezintă o amenințare la adresa securității Federației Ruse”.

„În ceea ce privește poziția României, poziția conducerii României, care și-a transformat țara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o amenințare evidentă. Părții române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public”, a declarat într-un interviu pentru Interfax șeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boțan Harcenko.

„Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o amenințare pentru Rusia, și, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacțiunea și cooperarea (noastră). Dar, în același timp, este necesar să fie menținute și utilizate posibilitățile existente”, a mai spus diplomatul menționat în același interviu.

Potrivit acestuia, „din partea Bucureștiului s-a observat o linie fățiș antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancțiunilor și a unei retorici antirusești fervente”.

Cu toate acestea, „avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăși această situație nefavorabilă în relația noastră. Și vom căuta totuși să interacționăm într-un mod constructiv”, a menționat diplomatul rus.

Autoritățile de la București și conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare și nu reprezintă vreun pericol pentru Federația Rusă.

Mai multe canale media rusești au difuzat joi declarațiile făcute de reprezentantul diplomației de la Moscova sub titlul „MAE: România reprezintă o amenințare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo”.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here