Sărbătoare aparte la Brâncoveni, Olt: „Încuratul cailor de Sân’Toader”/Caii au făcut spectacol, cei mai buni fiind premiați

Sărbătoare în comuna Brâncoveni, unde primăria din localitatea a organizat cea de a VII-a ediției a „Încuratului cailor de Sân’Toader”. Cu mic cu mare, localinicii au participat la această sărbătoare, evenimentul reușind să aducă în comuna unde s-au născut Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu oaspeți de seamă ai județului. Peste 60 de concurenți din mai multe zone ale țării au participat la ediția din acest an.

Atmosferă de sărbătoare, sâmbătă, în comuna Brâncoveni, unde mai mulți gospodari din țară și-au etalat cei mai frumoși și puternici cai. Evenimentul a avut loc pe stadionul din satul Mărgheni, proba de tracțiune fiind organizată pe islazul comunității.

Primarul din Brâncoveni, Ion Cheroiu, a declarat că acest eveniment este tot mai cunoscut în țară, iar concurenți din zece orașe au ținut să-și etaleze caii în localitatea olteană.

„Este o sărbătoare cu care eu mă mândresc, pe care am înființat-o în 2009 când eram director de cămin cultural  și care are deja o tradiție. Nu aveam nicio sărbătoare în comună, iar aceasta a devenit însă una specială, așteptată de localnici cu interes. Mă bucur că participarea este una numeroasă, cu peste două mii de spectatori. Lumea a făcut din această ediție o sărbătoare câmpenească a noastră. Pentru că s-a dus vestea de noi, la această ediție au participat 60 de concurenți, venind din zece orașe ale țării, chiar de la Sibiu, Turnu Măgurele, Câmpulung, Roșiori de Vede și Urziceni, dar și din 40 de comune ale județului. Am avut mai multe probe, cel mai frumos cal, cea mai frumoasă trăsură și concurs de tracțiune. Câștigătorii au primit premii oferite de sponsorii noștri”, a spus Cheroiu.

Concursul de tracțiune a fost câștigat de un localnic din Fălcoiu

Cea mai așteptată probă a fost cea de tracțiune, la start prezentându-se 16 concurenți, fiecare cu mari ambiții. Caii au fost nevoiți să mute din loc, pe o distanță cât mai mare, o căruță plină ochi cu trei tone de pietriș. Mai mult de atât, roțile din față ale căruței au fost blocate, iar caii au avut o misiune dificilă.

Dacă  la edițiile anterioare, caii se întreceau în distanțe foarte lungi, în acest an concursul a fost dificil, iar unele animale au reușit să mute căruța doar zece centimetri. Concursul de tracțiune a fost câștigat de Ilie Miloș din Fălcoiu, calul său reușind cu greu să mute căruța 3,85 metri. Locul secund a fost ocupat de Nicolae Dumitra din Enoșești, cu 1,5 metri.

Puternic încurajat de mulțime, calul lui Aurelian Nicolae din Brâncoveni a mutat căruța doar 0,90 metri și s-a clasat pe locul al treilea.

Oprescu: „Sunt convins că primarul, susținut de noi, va reuși să transforme localitatea Brâncoveni”

Sărbătoarea „Încuratul Cailor de Sân’Toader” a adus în comuna Brâncoveni oaspeți de seamă. Astfel, la parada cailor au asistat președintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreședintele forului județean, Virgil Delureanu, și secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Cătălin Rotea.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat că vine de fiecare dată cu mare plăcere în comuna Brâncoveni, localitate ce îi aduce aminte de adolescența sa, pentru că în această zonă se plimba alături de colegii de liceu.

Dincolo de nostalgia tinereții, Marius Oprescu l-a asigurat pe primarul comunei că îl va sprijini în derularea proiectelor ce vizează modenizarea localității.

„În fiecare an, particip la această sărbătoare cu mare plăcere și sunt un prieten al localității Brâncoveni. Nu sunt un prieten de când am intrat în administrația public locală, ci sunt un prieten vechi, chiar din liceu , pentru că am foarte mulți colegi de aici, veneam de fiecare dată cu mare plăcere prin comuna Brâncoveni. Vreau să vă asigur că întreaga echipă administrativă și politică este alături de primar în toate proiectele pe care le va propune pentru această localitate, așa cum a fost și până acum. Sunt convins că primarul, susținut de noi, va reuși să transforme localitatea Brâncoveni și să o pună pe harta județului acolo unde îi este locul, devenind astfel o comună europeană. Este zi de sărbătoare și vă spun La mulți ani”, a spus președintele CJ Olt, Marius Oprescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here