Pensionarii scapă de procesele cu Casa de Sănătate în problema medicamentelor compensate/Soluţia-minune

Pensionarii din Olt care înregistrau şi alte venituri în afară de pensie dar pe care nu le declarau atunci când beneficiau de medicamente compensate nu vor mai fi chemaţi în judecată de Casa de Asigurări de Sănătate. Noul program de compensare a medicamentelor cu 90% nu îi mai obligă pe bătrâni să declare veniturile.

Dincolo de faptul că vor plăti mai puţin pe medicamente, pensionarii nici nu mai sunt obligaţi să îşi declare veniturile obţinute din alte surse decât pensia, aşa că toţi care, de cele mai multe ori din neştiinţă, nu declarau aceste venituri scapă de chinul proceselor pe care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt era obligată să le deschidă pentru recuperarea banilor cheltuiţi în plus cu compensarea medicamentelor. Preşedintele acestei instituţii, Florin Ciocan, spune că numărul proceselor intentate bătrânilor pe această speţă a depăşit 100 de cazuri.

„Suntem convinşi că mulţi dintre cei ce nu îşi declarau celelalte venituri, în cazul în care încasau astfel de sume, nici nu ştiau că trebuie să le declare. Şi întotdeauna Curtea de conturi ajungea să descopere aceste lucruri, prin suprapunerea sistemelor de date instituţionale. Legea ne obliga să facem demersuri în instanţă pentru recuperarea banilor. Mulţi dintre vârstnici plăteau imediat ce primeau înştiinţarea acasă, astfel că litigiile se stingeau rapid; pe unii îi costa mai mult drumul la instanţă decât suma pe care o aveau de plată. Asta era situaţia, însă acum povestea asta s-a sfârşit, pentru că noul program de compensare a medicamentelor nu îi mai obligă pe pensionari să îş mai declare veniturile”, a declarat şeful CAS Olt.

Este de aşteptat ca numărul pensionarilor olteni care beneficiază de medicamente compensate să crească în următoarea perioadă prin simplul fapt că, de la 1 iulie, punctul de pensie a fost majorat de la 700 lei la 900 lei.

Cu asta nu se rezolvă, însă, totul. Peste 2.300 de medicamente ieftine, cele mai multe sub 25 de lei, dispar de pe piață dacă regimul de taxare rămâne neschimbat. Problema o reprezintă așa numită taxă de clawback, gheara pusă de stat în industria farma pentru a recupera o parte din banii cheltuiţi pe medicamente prin taxare. Cei mai afectaţi sunt producătorii de medicamente generice din România, cele fără patent, ieftine, pentru că nu există o taxare diferită între medicamentele inovative, scumpe şi cele ieftine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here