Fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, ÎNCHISOARE cu EXECUTARE şi pentru devalizarea primăriei

Fostul primar al municipiului Caracal Gheorghe Anghel a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi în dosarul în care este acuzat de constituirea unui grup infracţional şi devalizarea primăriei cu cinci milioane de lei. Aceeaşi pedeapsă a primit-o, recent, şi în dosarul „Mafia de la FC Caracal”.

Pentru devalizarea Primăriei Caracal au mai fost condamnate, tot la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, Maria Tudor, fostă directoare economică a primăriei, Natalia Olaru şi Elena Niculăiţă, foste angajate ale primăriei la Contabilitate, precum şi Maria Coşoveanu, fosta casieră centrală a instituţiei.

George Pavel şi Sandu Grigorie, administratori ai unor firme, dar şi o altă fostă angajată a primăriei, Mihaela Duică, au primit pedepse la închisoare cu executare, în vreme ce alte şase persoane au fost achitate de instanţă.

Instanţa a mai decis ca inculpaţii condamnaţi să plătească, în solidar, diverse sume de bani care ajung la un total de peste 2,3 milioane de lei.

Sentinţa în acest dosar a fost pronunţată luni de Tribunalul Olt. Aceasta nu este însă definitivă, inculpaţii putând formula apel împotriva hotărârii.

Cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Procurorii spun că, în perioada 2005 – 2012, la nivelul Primăriei Caracal s-a cristalizat un grup infracţional organizat format din factori de decizie şi funcţionari din cadrul instituţiei, fiind cooptaţi şi oameni de afaceri sau persoane aflate în cercul relaţional al membrilor grupării.

Gheorghe Anghel și Maria Tudor au pus bazele unui mecanism prin care s-a fraudat bugetul primăriei, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente care atestau efectuarea unor lucrări fictive sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive, susțin procurorii DIICOT. Valoarea prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională din primărie este de 5,2 milioane lei.

•••

Gheorghe Anghel a fost condamnat, vinerea trecută, de Tribunalul Olt, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare şi în dosarul „Mafia de la FC Caracal”. Aceeaşi pedeapsă o are de ispăşit şi Stelian Veselin, fost preşedinte al echipei de fotbal FC Caracal şi fost director al IGO SA.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca inculpatul Victor Botezatu, fost trezorier al asociaţiei sportive FC Caracal şi fost administrator al SC Progres Club SRL să execute pedeapsa de doi de închisoare privativă de libertate.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus ca inculpatul Victor Botezatu, fost trezorier al asociaţiei sportive FC Caracal şi fost administrator al SC Progres Club SRL să execute pedeapsa de doi de închisoare privativă de libertate.

Un alt inculpat, Petre Neacşu, fost secretarul asociaţiei FC Caracal, a primit pedeapsa de patru luni de închisoare cu suspendare, iar Artemiza Pisică, sora fostului ministru al Agriculturii şi al Finanţelor Traian Remeş, fostă directoare economică a IGO SA, a primit trei ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Cristian Georgescu, fost angajat al Gărzii Financiare şi vicepreşedinte al echipei de fotbal caracalene, a fost achitat în acest dosar.

Cu toţii au fost trimişi în judecată, la jumătatea anului 2014, pentru delapidare, abuz în serviciu, fals material, uz de fals şi evaziune fiscală în cazul fostei echipe de fotbal a Caracalului.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2010 – 2013 cele şase persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat care a avut drept scop sustragerea de sume substanţiale de bani în dauna unei instituţii publice şi a unei societăţi comerciale din municipiul Caracal, pentru susţinerea echipei de fotbal locale, în acest fel instituţia publică fiind prejudiciată cu aproximativ 6.000.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here