Incendiile de vegetație uscată DISTRUG tot mai multe locuințe în Olt/Imagini CUMPLITE

Pompierii de la Garda Vișina au intervenit în această după-amiază, în comuna Vișina Veche, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă aflată în construcție. Locuința a luat foc de la un incendiu de vegetație uscată care s-a propagat. Este al doilea caz de acest gen în utlimele zile, după ce, vinerea trecută, pe raza localității Osica de Sus, satul Greci, două case, printre care o vilă, au fost distruse de focul propagat de la un incendiu de vegetație uscată. 

Pentru lichidarea incendiului au acționat două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

„În momentul sosirii echipajelor, incendiul se manifesta la acoperișul casei, pe circa 200 de metri pătrați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, plutonierul major Alin Băsășteanu.

Pompierii au acționat aproximativ două ore și jumătate, reușind lichidarea incendiului în limitele găsite.

Cauza probabilă a incendiului este propagarea de la un incendiu de vegetație uscată lăsat nesupravegheat.

Un incendiu de vegetație uscată produs, vineri, pe raza localității Osica de Sus, satul Greci, s-a propagat la două locuințe, dintre care o vilă. La fața locului au acționat mai multe echipaje de pompieri cu patru autospeciale și cu un autocamion dotat cu bazin de apă, dar și cu un buldoexcavator. Ambele locuințe au fost distruse în proporție de 50%, iar două persoane au avut nevoie de asistență medicală.

Pentru a evita producerea unor astfel de evenimente, pompierii olteni reamintesc următoarele prevederi legale pe care cetățenii ar trebui să le cunoască:

1. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3000 – 6000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice.

2. Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

3. Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

4. În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Vă prezentăm, mai jos, imagini surprinse pe timpul misiunii de stingere a unui incendiu de miriște și vegetație uscată care s-a manifestat, pe circa 15 hectare, în comuna Voineasa, sat Racovița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here