Șosele pline de autoturisme conduse de șoferi care consumă alcool/ Cazuri concrete

Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale continuă să acționeze pentru depistarea și tragerea la răspundere a celor care conduc autovehicule pe autostrăzi deși se află sub influenţa băuturilor alcoolice.

Poliţia Română organizează permanent acțiuni pentru combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

În acest context, la data de 15 octombrie a.c., în jurul orei 01:08, polițiștii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au depistat un bărbat, de 41 de ani, care conducea un autoturism pe Autostrada A3, București – Brașov, calea 1, km. 14, deși se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării acestuia cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Un alt bărbat aflat sub influența alcoolului a fost depistat, la data de 10 octombrie a.c., ora 00:19, de polițiștii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale conducând un autotren la km. 267 al Autostrăzii A1, Râmnicu Valcea – Deva, Calea 2.

Șoferul, cetățean grec, în varsta de 46 de ani, avea o concentrație de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Acesta fost sancționat contravențional cu amenda de 2.900 de lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce, pentru 90 de zile.

Cu o imbibație alcoolică de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, un conducător auto circula cu un vehicul pe Autostrada A1, București – Râmnicu Vâlcea, km. 36.

Bărbatul a fost sancționat contravențional și a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile.

Tot pe Autostrada A1, Râmnicu Vâlcea – Deva, Calea 1, km. 363+700, a fost depistat un șofer care conducea un ansamblul de vehicule având o concentrație de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

De asemenea, i s-a aplicat o amendă contravențională de 9.000 de lei pentru conducerea ansamblului de vehicule cu o cartela tahograf a altui conducător auto.

Tot cu dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe s-a ales și un șofer care se deplasa pe Autostrada A1, Râmnicu Vâlcea – Deva, km. 36 , întrucât etilotestul a indicat 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și permisul de conducere al acestuia a fost reținut de polițiștii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române.

„Fiţi responsabili în trafic! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției.

Poliția Română reamintește că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

  1. Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
  2. Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Atenție șoferi! Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Sursa: Poliția Română

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here