Pictorul Viorel Chirea deschide o expoziţie plastică inedită la Slatina

Pictorul Viorel Chirea va expune, marţi, 24 octombrie, la Slatina, o expoziţie plastică inedită cu opere creştine intitulată „Zugravi si iconari populari in zona Oltului de Jos. Sinteze culturale”.

 

Vernisajul este programat să înceapă la ora 15.00, la Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt, instituţia organizatoare.

În cadrul expoziţiei autorul va expune şi lucrări care redau piese din manuscrise ale zugravilor şi iconarilor populari de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea, manuscrise care conţin studii (schiţe) ale artiştilor asupra artei din timpul creării ei.

„Această frumoasă incursiune în trecutul iconografic al judeţului nostru s-a concretizat prin sprijinul moral şi spiritual venit din partea Sfintei Episcopii a Slatinei şi Romanaţilor şi prin colaborarea cu Direcţia pentru Cultură Olt.

Demersul expoziţional pe care îl propun se raportează la opera zugravilor şi iconarilor populari de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea  care constituie peste ani o vie mărturie a credinţei şi a tradiţiei creştine din zona Oltului de Jos-Romanaţi.

Amprentă a expresiei vizuale populare, manuscrisul-caiet de modele surprinde întreaga pregătire artistică a zugravului iconar.

Nu de puţine ori, caietul zugravului cuprinde observaţii legate de aspectul social ori evenimentele la care artistul este martor.

Apar şi influenţe ale unor scrieri apocrife, raportate la posibilităţile vizual-teologice ale autorilor.

Din păcate, aceste mărturii (care se completau şi se predau din generaţie în generaţie) s-au păstrat în foarte mică măsură în tot spaţiul românesc”, scrie, despre expoziţie, autorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here