Senatul a aprobat legea care scapă firmele de amenzile aplicate de ANAF

Inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecției Muncii nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi remedia problemele. Măsurile sunt incluse în proiectul Legii prevenirii, aprobat azi de Senat. Urmează ca proiectul de lege să ajungă la Camera Deputaţilor, for decizional.

Potrivit actului adoptat azi de Senat, vor exista numeroase situații care constituie contravenții (fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat) și pentru care contribuabilii vor fi mai întâi avertizați, nu direct amendați. Totodată, firmele vor avea la dispoziție o perioadă fixă de 90 de zile calendaristice pentru a-și corecta neregulile constatate.

Concret, potrivit proiectului, inspectorii de stat nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală. Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de anumite acte normative, pe care le vom enumera mai jos, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Potrivit prevederilor din proiectul de act normativ aflat în Parlament, mecanismul de funcţionare a prevenirii va fi următorul:

  • inspectorul va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va anexa un plan de remediere, care va cuprinde aspecte ce trebuie corectate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă;
  • termenul de remediere va fi de 90 de zile calendaristice;
  • în termen de zece zile de la data expirării termenului de remediere, organul de control va fi obligat să reia controlul;
  • în cazul în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control va aplica sancțiunile prevăzute de actele normative.

Vor exista și situații în care agentul constatator nu va întocmi un plan de remediere și va aplica doar sancțiunea avertismentului. Concret, sunt vizate următoarele cazuri:

  • atunci când, în cursul derulării controlului, contravenientul își îndeplinește obligația legală;
  • în cazul în care contravenția săvârșită nu este continuă.

Totodată, este important să precizăm că un contribuabil va putea beneficia de măsurile de prevenire o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de trei ani.

Excepţii când sancţiunile vor fi, totuşi, aplicate ”din prima”

Vor fi şi cazuri când nu vor fi prevăzute excepții la aplicarea Legii prevenirii. Este vorba despre situaţiile în care autorităţile nu vor acorda acel termen de conformare, iar angajatorii verificaţi nu vor putea invoca necunoaşterea legii, urmând să fie sancţionaţi direct. Aşa se va întâmpla când este utilizată munca “la negru”, când angajarea unui salariat se face sub nivelul salariului minim garantat, când este pusă în pericol sănătatea şi viaţa consumatorilor, în cazul întârzierii în luarea deciziei de impunere ce determină un pericol pentru constatarea situației fiscale reale privind executarea obligațiilor contribuabilului/plătitorului sau pentru luarea altor măsuri prevăzute de lege şi în cazul în care urmează să se ia măsuri de executare silită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here