Marius Iancu: Cui îi este frică de reforma fiscală? Evazioniștilor și multinaționalelor

Cui îi este frică de reforma fiscală și pe cine deranjează?, se întreabă, pe pagina sa de facebook, deputatul de Olt Marius Iancu. Şi tot el dă un răspuns: evazioniștii și multinaționalele care evită plata taxelor în România.

Multinaţionalele externalizează profiturile obținute în România către firmele mamă sau alte filiale din paradisuri fiscale și nu plăteau la timp sau deloc contribuțiile pentru angajați, acuză Marius Iancu.

„Sunt cinci măsuri în proiectul de modificare a Codului Fiscal care combat evaziunea și împiedică evitarea plății taxelor și contribuțiilor. Patru dintre aceste măsuri pentru stoparea externalizării profiturilor multinaționalelor sunt prinse în Directiva Europeană 1164/2016 privind combaterea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale, care a fost introdusă în noul proiect:
– limitarea deductibilității dobânzilor;
– introducerea impozitării la ieșire, previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afară României;
– consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute prin aranjamente abuzive;
– introducerea normelor privind societățile străine controlate ce au ca scop împiedicarea evitării plății impozitelor prin devierea către filiale din paradisuri fiscale.

O altă măsură este cea de extindere a confiscării mijloacelor de transport implicate în contrabanda cu tutun și alcool (până acum se aplica doar la contrabanda cu carburanți).

Agenții economici corecți susțin modificările Codului Fiscal și felicit companiile naționale și multinaționale care au anunțat că vor prelua plata contribuțiilor angajaților și au explicat că salariile chiar vor crește cu câteva procente. Aceste companii respectă legile statului român și îi tratează cu respect pe angajații lor și pe români”, a scris, pe facebook, deputatul Marius Iancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here