Comisarii Gărzii de Mediu Olt au efectuat, în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2017, un număr total de 187 inspecţii, dintre care 59 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 128 inspecţii neplanificate și au aplicat amenzi de 1,2 miliarde de lei vechi, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Activităţile de inspecţie şi control au vizat verificarea dispoziţiilor legale în vigoare şi a condiţiilor stabilite în actele de reglementare din domeniul controlului poluării industriale si din domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi atriilor naturale protejate cat si a legislatiei de mediu in vigoare.
„Au fost verificate diverse activităţi precum turnarea metalelor neferoase usoare, metalurgia aluminiului, transporturile rutiere de mărfuri, demontarea masinilor si echipamentelor scoase din uz, fabricarea de cabluri cu fibra optica și producerea de tevi, fabricarea anvelopelor, extractia nisipului si pietrisului, ariile naturale protejate, activitățile auxiliare pentru producție vegetală, captarea, distributia apei si epurarea apelor uzate, silvicultura si alte activitati forestiere, recuperarea materialelor reciclabile sortate, extractia titeiului brut, fabricarea betonului si mortarului, depozitele de deșeuri conforme si neconforme, etc”, se precizează în comunicatul Gărzii de Mediu Olt.
Prin activitatea desfăşurată în perioada septembrie – octombrie 2017, comisarii de mediu au constatat mai multe fapte de natură contravenţionala, aplicând șase amenzi în valoare de 120.000 lei.
„Neconformităţile constate în urma controalelor efectuate în aceasta perioada au fost:
– nerespectarea obligaţiei prevazute de art.96, alin.2, pct. 22 din OUG 195/2005 privind protectia mediului, in sensul ca, a fost realizata o investitie intr-un perimetru care se afla in sit NATURA 2000 fara sa realizeze evaluarea adecvata, fapta pentru care a fost aplicata amenda in valoare de 30.000 lei .
– nerespectarea obligaţiei prevazute de art.61, alin. 1, lit. c din legea 211/2011 privind depozitarea deseurilor, in sensul ca, nu a asigurat eliminarea finala a deseurilor municipale generate pe raza localitatii Corabia si acestea au fost depozitate pe un teren neamenajat, fapta pentru care a fost aplicata amenda in valoare de 5.000 lei.
– nerespectarea obligatiei prevazute de art. 21, lit. h din Legea 212/2015 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, in sensul ca, a depozitat vehicule scoase din uz pe un teren neamenajat, fapta pentru care a fost sanctionata o persoana fizica cu amenda in valoare de 5000 lei.
– nerespectarea obligatiei prevazute de art. 21, lit. h din Legea 212/2015 privind gestionarea vehiculelor scoase din uz, in sensul ca, a depozitat vehicule scoase din uz pe un teren neamenajat, fapta pentru care a fost sanctionata o societate comerciala cu amenda in valoare de 20.000 lei.
– nerespectarea obligatiei prevazute de art. 96, alin. 2, pct.1 din OUG 195/2005 privind protectia mediului pentru ca a executat lucrari de construire si imprejmuire fara sa obtina avizul prevazut de legislatia de mediu, fapta pentru care a fost sanctionata o persoana fizica cu amenda in valoare de 10.000 lei.
– nerespectarea obligatiei prevazute de art. 96, alin. 1, pct.1 din OUG 195/2005 privind protectia mediului de a notifica defectiunea instalatiei de epurare ape uzate provenite din activitatea de prelucrarea si conservarea carnii, fapta pentru care a fost sanctionata societatea cu amenda in valoare de 50.000 lei”.