„LECȚIA DE TEATRU… ionescian”

A doua zi a manifestărilor dedicate lui Eugen Ionescu de Societatea Culturală care îi poartă numele s-a desfășurat la Muzeul de Istorie din Slatina. Spre surprinderea plăcută a organizatorilor peste 40 de elevi din Slatina au venit să admire moderna sală de ședințe a muzeului și să asculte replicile ionesciene, atât de dificile și de greoaie pentru omul normal…

Mai întâi au urcat pe scenă elevii de la Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” din oraș care au interpretat „LECȚIA DE TEATRU… ionescian”, bine pregătiți de profesoara Emilia Andrei.

După o generoasă lecție de teatru oferită elevilor de regizorul Mihai Lungeanu, venit de la Teatrul Național Radiofonic din București, a urmat audiția radiofonică a piesei de teatru „Victimele datoriei” de Eugene Ionesco, producție a Teatrului Național Radiofonic.

Spre surprinderea organizatorilor, nimeni nu a părăsit sala, elevi de gimnaziu care să asculte două piese de-ale lui Eugen Ionescu! E adevărat că explicațiile generoase ale  regizorului Mihai Lungeanu au avut darul să-i atragă pe tineri… Sau poate că tinerii au găsit în piesele lui Eugen Ionescu ceva mai atractiv decât în noile manuale de sport care se predau acum în sălile de clasă…

Și acum vă redăm un îndemn către tineri, îndemn căutat printre coclaurile generoase ale titlurilor operei lui Eugen Ionescu, de către regizorul Mihai Lungeanu:

Societatea Culturală „Eugen Ionescu” înființată în Slatina în anul 1990 cu acordul scris al dramaturgului, la binevenita și binecuvântata inițiativă a generosului și talentatului om de teatru Visi Ghencea, vă aduce la cunoștință faptul că LUMEA LUI IONESCU există! Și, din păcate, ea rezistă! Avem o rinocerită generalizată, un joc de-a măcelul mondializat și o formidabilă harababură universală! Avem și Pietoni ai văzduhului, avem și Victime ale datoriei, avem și Ucigași fără simbrie, avem și Noi locatari, avem nenumărate Lecții, și din ce în ce mai multe Scaune!!!… Jucăm o neîntreruptă Improvizație la Alma, la Paris, la București, la Slatina… sau oriunde altundeva, și trăim cu Setea și Foamea moștenite de la Cântăreața cheală, un permanent Delir… care se joacă în doi, în trei sau în câți vrei! Nu mai avem altceva de făcut decât să constatăm, alături de Tabloul lui Eugene Ionesco, caricaturizat și multiplicat la infinit, cât de Mare e grădina Domnului! Norocul nostru, poate, este că… Viitorul e în ouă!

Dar atenție, totul depinde de cine clocește aceste OUĂ! Azi vă prezentăm una dintre posibilele incursiuni în „lumea lui Ionescu”, un frugal caleidoscop al temelor sale predilecte, o sumară garderobă virtuală a unor personaje care niciodată nu vor avea curajul de a se recunoaște în noi. Sau, poate invers?!?… Oricum, suntem datori să vă avertizăm că spectacolul nostru lectură conține gânduri și idei cu un puternic impact intelectual. Aceste texte nu sunt decât simple suplimente spirituale, care nu-și propun să înlocuiască un tratament adecvat, prescris prin cultură. Pentru orice observație sau nelămurire, adresați-vă poetului, eseistului sau dramaturgului!!!

Bine ați venit în…LUMEA LUI… IONESCU!!! Ne îndeamnă și ne urează regizorul Mihai Lungeanu

Duminică, Societatea Culturală „Eugen Ionescu” ne așteaptă la ora 12.00, la Muzeul Județean de Istorie cu un nou spectacol.

                                                                   Gheorghe Atanasescu/25 noi. 2017

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here