Regele Mihai I al României, înmormântat cu 21 de salve de tun / FOTO

După ceremonii militare grandioase și după ce prin fața catafalcului de la Palatul Regal din București au trecut și s-au închinat zeci de mii de români din toate regiunile țării, dar și cele mai importante capete încoronate ale lumii, Regele Mihai a fost înmormântat, sâmbătă seară, alături de soția sa, Regina Ana, în necropola Familiei Regale de la noua catedrală de la Mănăstirea Curtea de Argeș, în timp ce militarii români au tras 21 de salve de tun. Momentul încheie o epocă istorică a țării, pentru că la cele veșnice a trecut utlimul rege al României.

După slujba religioasă de la Catedrala Patriarhiei Române, unde Regele a fost dus de la Palatul Regal pe un afet de tun, sicriul Regelui Mihai a fost transportat, de la cu trenul regal până la Curtea de Argeș, garnitura regală încetinind în mai multe stații CFR importante, unde mii și mii de oameni erau adunați pentru a-și lua rămas bun de la ultimul monarh al României. La Mănăstirea Curtea de Argeș alți oameni, de ordinul miilor, veniți din toate colțurile țării, au fost prezenți pe timpul slujbei de înmormântare. Regele a fost depus, apoi, în necropola Familiei Regale, alături de Regina Ana și de înaintașii săi, momente în care militarii au tras 21 de salve de tun.

Noua catedrală de la Curtea de Argeș va rămâne închisă publicului vreme de șapte zile. Vor urma 40 de zile de doliu pentru familia regală și trei luni de mare doliu.

În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I au fost reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

Au fost prezenți: Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei; Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei; Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg; Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei; Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei; Alteța Sa Regală Principele de Wales; Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor; Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor; Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei; Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei; Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei; Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei; Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei; Alteța Sa Regală Ducele de Braganza; Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Karl al Austriei; Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei; Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor; Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor; Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein; Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei; Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden; Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden; Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei; Alteța Sa Regală Principele Jean al Franței, Duce de Vendome; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei; Baronul Hanns-Ulrich von Holzhausen; Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei; Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei; Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia; Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei; Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg; ASR Principesa Chantal a Franței; Baronul Francois-Xavier de Sambucy de Sorgue; Alteța Sa Principesa Anne de Ligne; Cavalerul Charles de Fabribeckers; Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud; Dr John Fruchaud.

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al ÎI-lea și al Reginei-Mama Elena. A încetat din viață, în ziua de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția.

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mama în exil, Regele Mihai a rămas în grijă tatălui său. A urmat cursurile unei școli organizate de Acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în sine și mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florența, la mama să.

În adolescență, Principele Moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârstă de șaisprezece ani a devenit sublocotenent în armata română.

După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și că urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Albă Iulia. În urmă abdicarii tatălui Sau, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nuntă din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Spartă, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraș de pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci și cinci de ani și tot aici se află, pentru moment, casă familiei.

În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai târziu, a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.

Din biroul sau de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Să a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în țară noastră.

Regele Mihai și Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveția. De marile sărbători creștine și, în funcție de angajamentele Lor publice, Majestățile Lor au ales să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.

imichl0001p1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here