Plan DEPĂȘIT la accesarea fondurilor europene prin PNDR la OJFIR Olt/ VIDEO

Bilanțul accesării fondurilor europene derulate prin PNDR 2014-2020, în cursul anului 2017, în județul Olt indică rezultate foarte bune. Acestea au fost prezentate, luni, în cadrul unei conferințe de presă, de directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), Ștefan Olaru.

PNDR 2014-2020 în integralitatea sa beneficiază de finanțare în valoare de 9,472 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro reprezintă contribuție a Uniunii Europene, prin intermediul FEADR, în timp ce 1,35 miliarde de euro se asigură de la bugetul de stat al României.

La finalul anului 2017, atât rezultatele Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), cât și cele ale cifrele OJFIR, arată foarte bine, atât la nivel local, cât și la nivel național, targhetul privind accesarea fondurilor europene de către fermieri fiind depășit.

„OJFIR Olt a efectuat plăti către beneficiari în anul 2017, până la acest moment, în sumă de 26.368.951 euro. Componenta de contribuție UE absorbită în anul financiar 2017, în valoare de 23,287, milioane euro, reprezintă realizarea targetului de absorbție de către OJFIR Olt la nivel de indice 101,91%”, a precizat șeful Oficiului, Ștefan Olaru.

Aceste date au fost prezentate, în premieră, în 10 decembrie, în cadrul unui unei ședințe de bilanț a AFIR, organizată la Ministerul Agriculturii și la care au participat ministrul Agriculturii, Petre Daea, secretari de stat din minister, directori din aparatul central al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, dar și directorii oficiilor județene din întreaga țară.

La împlinirea a 17 ani de activitate a AFIR (Agenția a fost înființată în dată de 28 septembrie 2000),în anul financiar 2017,AFIR a efectuat plăti record de 1,7 miliarde euro,din care 1.55 miliarde reprezintă contribuția UE,în timp ce diferența o reprezintă contribuția României de la Bugetul de Stat.

„În acești 17 ani, prin intermediul Agenției au intrat efectiv în țară peste 10 miliarde euro, printr-un proces de accesare și implementare a fondurilor europene, derulate atât prin SAPARD, cât și prin FEADR.

De la începutul PNDR 2020 până la nivelul anului 2017, inclusiv, s-au accesat 6,9 miliarde euro (solicitări de finanțare conforme depuse), din care 2,3 miliarde de euro sunt proveniți din măsurile lansate în 2017.

În al treilea an de funcționare al PNDR 2020 (ne aflăm la jumătatea acestui program), s-a realizat un grad de absorbție de 35.29%, comparativ cu perioada 2015-2016, când gradul de absorbție a fost de 15,03%.

Targetul MADR pentru 2017 a fost realizat în procent de 110%. Dacă inițial s-a urmărit un prag de 1,4 miliarde de euro, AFIR a făcut plăți, până în acest moment, de 1,55 miliarde de euro”, a precizat Ștefan Olaru.

Pentru reușita obținută la nivelul județului Olt, directorul OJFIR a avut cuvinte de mulțumire pentru instituțiile cu care Oficiul a colaborat, cu precădere pe parte de consultanță, printre acestea numărându-se Instituția Prefectului, Consiliul Județean Olt, structurile locale ale ANAF, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu Olt, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, Direcția de Sănătate Publică etc.

„Am colaborat foarte bine și ne dorim să colaborăm în continuare cu aceste instituții. Fiecare dintre acestea au făcut ca proiectele să se implementeze cu mai puține probleme, fiecare dintre ele și-a adus o contribuție în acest sens, iar obiectivul de inovare a spațiului rural românesc, de finanțare a fermierilor în așa fel încât ei să devină performanți în timp, să se capitalizeze, să obțină profit, este și rezultatul contribuției specialiștilor din cadrul acestor instituții”, a concluzionat Ștefan Olaru.

Previziunile de plată ale OJFIR Olt în anul financiar 2018 (16.10.2017-15.10.2018) sunt în valoare de 11,59 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here