Aproape 15 TONE de articole pirotehnice, ridicate de polițiști

În cadrul acțiunii naționale ,,Foc de Artificii”, săptămâna aceasta, polițiștii au constatat 187 de infracţiuni, au aplicat 36 de amenzi, au confiscat aproape 15 tone de articole pirotehnice și au retras o autorizație de comercializare.

În perioada 15 – 21 decembrie a.c., polițiștii din toată țara, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a Poliției Române, au organziat peste 600 de acţiuni și controale în complexe, pieţe şi alte obiective și au verificat activitatea a 173 de persoane fizice şi juridice, autorizate să deruleze operațiuni cu articole pirotehnice.

Polițiștii au constatat 187 de infracţiuni și au depistat 179 de persoane fizice şi juridice neautorizate, față de 205 persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale.

Totodată, au fost confiscate 14.921 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 308.255 de lei și au fost retrase 2 autorizații de comercializare, fiind aplicate 36 de sancțiuni contravenționale.

Pentru protejarea copiilor și tinerilor cu privire la implicarea în eventuale evenimente cu articole pirotehnice, polițiștii au desfășurat 521 de activități de informare în școlile din țară.

Reamintim că, în perioada 21 noiembrie 2017 – 5 ianuarie 2018, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-șef de poliţie Bogdan Despescu, poliţiştii acţionează, în toată țara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Exemplu:

La data de 21 decembrie a.c., polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase ai Inspectoratului de Poliție Județean Prahova au efectuat 8 percheziţii domiciliare, în municipiul Câmpina, la persoane bănuite că ar fi efectuat operațiuni cu articole pirotehnice, fără a avea acest drept.

În urma perchezițiilor, a fost indisponibilizată o tonă de articole pirotehnice, dintre care peste 76.000 de petarde și aproape 80 de baterii de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 60.000 de lei.

Polițiștii au pus în aplicare 12 mandate de aducere, persoanele depistate fiind  conduse la audieri.

Din cercetări a reieşit că, începând cu 1 noiembrie a.c., cei în cauză ar fi achiziționat ilegal articole pirotehnice din categoria celor interzise a fi deținute în scopul recomercializării.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice fără drept și comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

La acţiune au participat şi jandarmi.

*

Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here