A SCĂZUT IMPOZITUL pentru mai multe categorii de venituri. Cine beneficiază e această măsură

De la 1 ianuarie 2018, pentru mai multe categorii de venituri a scăzut cota de impozitare de la 16% la 10%.

Categoriile de venituri pentru care s-a redus, începând cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare de la 16% la 10% sunt: activităţi independente; salarii şi asimilate salariilor; cedarea folosinţei bunurilor (inclusiv venituri din arendă); investiţii; pensii; activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură; premii; alte surse.

De asemenea, s-a redus cota de impunere de la 10% la 7% în cazul impozitului reţinut la sursă reprezentând plată anticipată pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, menţinându-se posibilitatea opţiunii pentru impunerea finală a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală.

“În cazul impunerii finale, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor prin aplicarea cotei de 10 % asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40 % asupra venitului brut (anterior din venitul brut se deduceau şi contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă)”, a explicat purtătorul de cuvânt al Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, Mihaela Marinescu.

Pe de altă parte, au crescut cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice care obţin venituri din salarii.

Pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv , deducerile personale sunt:

– pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere – 510 lei;

– pentru contribuabilii care au o persoană în întreținere – 670 lei;

– pentru contribuabilii care au două persoane în întreținere – 830 lei;

– pentru contribuabilii care au trei persoane în întreținere – 990 lei;

– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreținere – 1.310 lei.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei și 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive față de cele de mai sus și se stabilesc potrivit tabelului prevăzut la art.77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, modificat şi completat, începând cu 01.01.2018.

Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acordă deducerea personală.

“Persoana în întreținere poate fi soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soțului/soției acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile și neimpozabile, nu depășesc 510 lei lunar (anterior această limită era de 300 lei lunar ), cu excepția veniturilor prevăzute la art. 62 lit. o), w) și x) și/sau a pensiilor de urmaș cuvenite conform legii, precum și a prestațiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, a mai precizat Mihaela Marinescu.

Baza legală a modificărilor mai sus amintite este Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here