Unirea Principatelor Române, sărbătorită de sute de persoane la Slatina/FOTO+VIDEO

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, miercuri, la Slatina, prin ceremoniale religioase şi militare, dar şi prin depuneri de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din centrul oraşului. În ciuda frigului, la eveniment au participat sute de slătineni.

Evenimentul a început prin prezentarea onorului de către Garda de Onoare, moment urmat de un ceremonial religios susţinut de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian.

Prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu, a rostit apoi un discurs despre însemnătatea momentului istoric înfăptuit cu 159 de ani în urmă, la 24 ianuarie 1859.

„Istoria a dovedit că am reușit să depășim încercările atunci când am fost uniți. Iar actele de curaj, patriotism și responsabilitate ale înaintașilor noștri trebuie să ne fie și azi călăuză în năzuințele noastre.

Să fi uniți în cuget și-n simțiri, să apreciem, să păstrăm și să apărăm ceea ce eroii patriei ne-au lăsat moștenire. Noi suntem datori să arătăm recunoștință ănaintașilor noștri. 24 ianuarie este, așadar, o zi cu semnificații majore pentru istoria și demnitatea poporului român. Este o zi pe care noi, românii de pretutindeni, o trăim cu emoție”, a vorbit celor prezenți prefectul județului.

Reprezentanţii autorităţilor publice judeţene şi locale, ai unor instituţii publice deconcentrate şi ai principalelor partide politice au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

N-au lipsit tradiţionala paradă militară şi Hora Unirii în care s-au prins, alături de artiştii ansamblului Doina Oltului şi de oamenii simpli, oficialităţile.

Au luat parte la eveniment, printre alţii, în afară de reprezentanţii prefecturii, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, secondat de cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei, Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea, primarul municipiului, Emil Moț, viceprimarii Slatinei, Gigi Vîlceleanu şi Claudiu Stăncioiu, şefii unor instituţii publice, dar şi mai mulţi parlamentari, printre care deputaţii Marius Iancu şi Mihai Niţă, dar şi senatorul Renică Diaconescu.

În 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate,

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here