Prim-procurorul Anca Anuța: Parchetele din Olt, „rezultate bune și foarte bune în 2017”/VIDEO

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt și cei din unitățile subordonate au avut de soluționat, anul trecut, 51.393 de lucrări, din care doar 33.623 au fost soluționate, rezultând un indice de operativitate de 65,42%, potrivit analizei activității parchetelor din Olt pe 2017. Cu toate acestea, rezultatele celor cinci parchete din Olt au fost bune și foarte bune, potrivit șefei Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, prim-procurorul Anca Anuța.

Șefa procurorilor olteni are în vedere când spune acest lucru faptul că mai multe unități de parchet au funcționat, anul trecut, cu scheme de personal de 50% sau chiar cu sub jumătate din totalul posturilor, din cauza deficiențelor majore în ceea ce privește resursele umane.

„Dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt este prevăzut cu o schemă de 39 de procurori, anul trecut am funcționat, conform schemelor de personal, cu 28 de procurori, însă, în realitate, au fost și funcții vacante temporar care nu se evidențiază în schema de personal. Am în vedere concediile medicale și, din nefericire pentru noi, trei procurori din circumscripția teritorială a județului Olt sunt, de un an de zile, în concediu medical. Mai am în vedere funcțiile vacante temporar ale colegilor stagiari care o jumătate de an s-au aflat în concediu de studiu, în concediu de odihnă pentru pregătirea în vederea participării la examenul de capacitate. Toate aceste vacantări temporare nu au făcut altceva decât să influențeze negativ activitatea pe care am desfășurat-o, prin lipsa de continuitate a cercetărilor desfășurate în dosarele instrumentate ori a urmării penale. Cu toate acestea, cu eforturile pe care le-am depus noi, cei care am desfășurat activitatea, am reușit să obținem rezultate bune și foarte bune, dacă ne raportăm la activitatea colegilor noștri din circumscripția aceleiași Curți de Apel, care, și ei, s-au confruntat cu aceleași probleme”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, prim-procurorul Anca Anuța, care a prezentat analiza activității parchetelor din Olt pe anul trecut.

Potrivit datelor statistice ale activității de anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a avut de soluționat 23.789 de lucrări, fiind incluse aici și dosarele penale, și a reușit să soluționeze 14.268 de lucrări – un volum destul de mare, a ținut să precizeze Anca Anuța.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a soluționat 11.651 de lucrări, iar Parchetul Corabia, „care anul trecut a fost un parchet cu mari probleme, pentru că din schema de patru, a funcționat doar doi procurori, din care unul cu funcție de conducere”, a avut de soluționat 5.097 de lucrări și a reușit să soluționeze 3.313.

Parchetul Balș a avut de soluționat 4.367 de lucrări și a soluționat 3.071, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, ca și activitate proprie, a avut de soluționat 6.489 de lucrări și a soluționat 5.789.

Au existat unități de parchet, precum Parchetul Corabia și, la un moment dat, și Parchetul Caracal, dar și Parchetul Slatina, unde s-a funcționat cu o schemă de personal de 50%, ba chiar și sub 50%. Iar anul acesta nu va fi, nici el, unul fericit din acest punct de vedere. Parchetul Slatina, de exemplu, funcționează în prezent cu doar trei procurori dintr-o schemă de ocupare de 12.

„Cu toate acestea, datele statistice evidențiază că activitățile pe care le-am desfășurat se circumscriu parametrilor corespunzători de calitate și eficiență. Am în vedere calitatea, pentru că, deși am înregistrat soluții de achitare cu un număr de 15 față de șase în 2016, vorbesc la nivel de județ, nici una dintre acestea nu au putut fi reținute ca imputabilă procurorului. Însă trebuie să precizez că, din cele 15 soluții de achitare, 11 s-au pronunțat ca urmare a dezincriminării, respectiv ca urmare a unor decizii de neconstituționalitate prin raportare la abuzul în serviciu, respectiv circulația pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.

Ca și pondere a numărului inculpaților trimiși în judecată pe alte temeiuri decât cele la care am făcut referire, este destul de mic, 0,47%. 

Și la eficiență stăm bine, având în vedere operativitatea, care este undeva la 52 – 57%”, a mai ținut să precizeze șefa Parchetului Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here