Primării din Olt, prinse cu plăți ILEGALE/Banii, virați în conturile unor firme pe lucrări NEEXECUTATE/Tel Drum este implicată

Printre primăriile din Olt la care Curtea de Conturi a descoperit, la controalele de anul trecut, încălcări ale legii se numără și Primăria Ianca. Potrivit raportului publicat recent de instituția de control, primăria a efectuat plăți ilegale în valoare de 54.000 de lei în cadrul unui contract de lucrări în domeniul alimentării cu apă, atribuit unei firme care nu a efectuat lucrările în cantitățile prevăzute în situațiile de plată. Cu toate acestea, beneficiarul le-a confirmat, ca fiind executate. Și la Primăria Urzica reprezentanții Curții de Conturi au descoperit abateri financiare și prejudicii de peste milioane de lei. 

Potrivit OLT-ALERT, este vorba de contractul 419/30.01.2015, atribuit asocierii de firme SC Lucrări Speciale în Construcții SRL – SC Diamant Grup SRL, pentru execuția proiectului „Prima inființare a sistemului de alimentare cu apă în satul Potelu, comuna Ianca, județul Olt”. Proiectul prevedea forarea a două puțuri, montarea unei stații de pompare și a unei stații de clorinare, a unui rezervor de înmagazinare a apei, execuția rețelelor de aducțiune pe o lungime de 233 de metri și a rețelelor de distrubiție a apei pe o lungime de 13.277 de metri liniari. Contractul încheiat avea o valoare de peste 2,8 milioane de lei, bani pe care executantul i-a încasat, chiar dacă lucrările nu au fost făcute în cantitățile „înscrise în situațiile de plată întocmite de constructor și confirmate de beneficiar”.

Potrivit Curții de Conturi, constructorul a primit mai mult cu 54.000 de lei față de ceea ce a realizat în cadrul contractului, drept pentru care instituția de control a dispus recuperarea prejudiciului.

Fragment din raportul Curții de Conturi României

Nereguli au fost descoperite și la Primăria Urzica, unde au fost depistate abateri financiare de 2.926 de lei și prejudicii de 10.000 de lei. Abaterile financiare au constat în „neînregistrarea în evidenţa contabilă a unor active fixe corporale pentru care s-au întocmit procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor”, iar prejudiciul a fost înregistrat în cadrul unui contract de lucrări. Este vorba de efectuarea de cheltuieli de capital nejustificate pentru obiectivul de investiții „Modernizare drumuri comunale în satele Urzica şi Stăvaru, comuna Urzica, jud. Olt”, reprezentând contravaloare articole de lucrări neexecutate în cantitățile înscrise în situațiile de plată întocmite de constructor şi confirmate de beneficiar”.

Potrivit OLT-ALERT, contractul a avut o valoare de peste 2,4 milioane de lei (mai exact – 2.438.749,59 lei) și a fost atribuit, surpriză, companiei Tel Drum SA.

Și în acest caz, Curtea de Conturi a dispus „stabilirea întinderii prejudiciului ca urmare a efectuării de plăți nelegale (inclusiv foloasele nerealizate) și recuperarea acestuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here