O nouă avertizare Cod Galben de INUNDAȚII în Olt/ Zeci de localități sunt vizate: Care sunt acestea

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor a emis o nouă atenționare hidrologică Cod Galben, pentru intervalul 14 martie, ora 14:00 – 15 martie, ora 18:00, pentru Olt, Teleorman și Argeș. În Olt, sunt vizate 22 de localități.

Avertizarea a fost emisă pentru bazinele hidrografice Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman) și afluenţii mici din bazinul inferior al râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman).

„Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare”, transmite INHGA.

La nivelul județului Olt pot fi afectate localitățile: Pârâul Călmățui: Stoicănești, Radomirești; Râul Vedea și afluenți ( Plapcea, Vedița, Ciorâca, Ceptura, Negrișoara, Șuica, Dorofei ): Topana, Făgețelu, Spineni, Tătulești, Optași-Măgura, Sârbii-Măgura, Corbu, Icoana, Tufeni, Ghimpețeni, Nicolae-Titulescu, Văleni, Crâmpoia, Bărăști, Colonești, Poboru, Scornicești, Potcoava, Movileni, Șerbănești.

Atenționarea a fost trimisă Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență ale localităților posibil a fi afectate și instituțiilorcu atribuții în gestionarea situțiilor urgență provocate de inundații care fac parte din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Pe timpul avertizării se impune asigurarea permanenței la sediile primăriilor și monitorizarea situației din zona de competență. Informațiile de interes operativ se transmit către Centrul Operațional al ISU Olt.

Oltul s-a aflat, în ultimele trei zile, sub un alt Cod Galben de inudații. Ploile de marți și scurgerile de pe versanți au creat probleme în nordul județului, unde apa a luat pe sus gospodăriile oamenilor. Probleme au fost și pe Drumul național 64, la intrare în Caracal.

În Bărăști a fost nevoie de intervenția pompierilor, care au folosit pompe pentru evacuarea apei din gospodăriile oamenilor, speriați că vor fi inundate și locuințele.

Drumul Național 64 a fost inundat, marți dimineață, la intrare în Caracal dinspre Slatina, unde apa a ajuns să măsoare și 30 de centimetri. Circulația nu a fost întreruptă, însă traficul rutier s-a desfășurat cu dificultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here