Florin Barbu, directorul ANIF: Șapte dintre cele nouă amenajări de irigații din Olt, în curs de reabilitare

Șapte din cele nouă amenajări de irigații din Olt, înființate până în 1989, se află în curs de reabilitare, celelelalte două urmând să intre, și ele, în lucrări de execuție pentru refacerea și punerea lor în execuție. Datele ne-au fost puse la dispoziție de însuși directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, olteanul Florin Barbu.

În momentul de față, în județul Olt există nouă amenajări de irigații, cuprinzând o suprafață totală de 179. 841 de hectare, toate puse în funcțiune în perioada 1962-1989. Este vorba de amenajările de la Bucșani-Cioroiu – Terasa Caracal, amenajarea Dăbuleni-Potelu-Corabia, Terasa Corabia, amenajarea Stoenești-Vișina, amenajarea Drăgănești, amenajarea Sadova-Corabia, la care se adaugă amenajările Ipotești 1 Nord și Frunzaru Boianu. Primele șapte se află deja în curs de reabilitare, iar ultimele două au fost propuse în completarea Anexei nr. 1 la Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații.

„La Amenajarea de irigații de la Bucșani-Cioroiu, suprafața supusă reabilitării numără 27. 696 ha, la ora actuală lucrările fiind executate în proporție de 90%, într-o primă fază reabilitându-se cele trei stații de repompare, Priza Arcești și 12 km de canale, urmând ca, în a doua fază, să sufere același tratament 12 km de canale. Tot în cadrul amenajării de la Bucșani-Cioroiu s-au înființat șase OUAI-uri (organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații – n.r.) cu o suprafață totală de 24. 956 ha, din care patru au accesat măsura 125, una a accesat submăsura 4.3, iar una – ambele măsuri, și două FOAI-uri, dintre care una a accesat măsura 125, suprafața irigată aici în ultimii ani fiind de 2.700 ha.

La Amenajarea de irigații Terasa Caracal suprafața aflată în curs de reabilitare este de 35. 365 ha, reabilitarea amenajării fiind planificată a se face în două etape, procentul de realizare fiind de 50%. Aici se au în vedere, într-o primă fază, reabilitarea celor patru stații de bază și repompare, priza Drăgănești, 56 km de canale și un număr de patru sifoane, iar în cea de-a doua – reabilitarea a trei stații de repompare, 21 km de canale și un sifon. S-au înființat, de asemenea, trei OUAI-uri cu o suprafață totală de 9. 652 ha, din care una a accesat măsura 125, aflându-se în curs de înființare și cinci OUAI-uri cu o suprafață totală de 14. 150 ha”, a declarat șeful ANIF.

Alte aproape 11.000 de hectare vor putea fi irigate în viitorul apropiat, ăn zona Dăbuleni-Potelu-Corabia. Și aici au fost înființate organizații ale utilizatorilor de apă, două dintre ele accesând deja fonduri pe diverse măsuri.

Și proprietarii de terenuri de pe Terasa Corabia s-au constituit în organizații, unele dintre acestea accesând, de asemenea, măsuri de finanțare a lucrărilor de reabilitare.

„În ceea ce privește Amenajarea de desecare Dăbuleni-Potelu, aducțiune ce alimentează Amenajarea de irigații Dăbuleni-Potelu-Corabia, suprafața ce urmează a fi reabilitată este de 10.928 ha (o stație de repompare și 103 km de canale), ea se află în stadiul de notă conceptuală aprobată de CTE ANIF. Tot aici s-au înființat trei OUAI-uri, dintre care una a accesat măsura 125, iar alta – măsura 125 și submăsura 4.3.

Amenajarea de irigații Terasa Corabia se regăsește – potrivit aceluiași document – în Anexa nr. 1 din PNI, la poziția 70, etapa a doua, suprafața de reabilitat cifrându-se la 35.795 ha și cuprinzând cinci stații de bază și repompare și 87 km de canale, lucrarea aflându-se deocamdată în stadiul de achiziție PT și execuție. Aici s-au înființat un număr de 10 OUAI-uri cu o suprafață totală de 22. 347 ha, din care două au accesat submăsura 4.3, alte trei – cu o suprafață totală de 4. 712 ha – aflându-se în curs de înființare. De notat faptul că, în medie, în ultimii ani, aici s-au irigat 4. 350 ha”, a mai spus Florin Barbu.

La rândul său, Amenajarea de irigații Stoenești-Vișina se regăsește la poziția 71 a aceleiași anexe, făcând parte tot din etapa a doua, suprafața ce urmează a fi reabilitată cuprinzând 25. 813 ha. De precizat că, aici, reabilitarea se va face în trei etape: prima (reabilitarea a două stații de pompare și a cinci km de canale) fiind realizată în proporție de 75%, a doua (30 km canal) aflându-se în stadiul DALI, iar a treia (29 km canal) – în cel de notă conceptuală avizată CTE ANIF. De asemenea, au fost înființate trei OUAI-uri, cu o suprafață totală de 6. 977 ha, din care una a accesat submăsura 4.3, o alta – în suprafață de 1. 149 ha – aflându-se în curs de înființare.

„În ceea ce privește Amenajarea de irigații Drăgănești-Olt, aceasta se regăsește în anexa 1 din PNI, la poziția 85, etapa a treia. Aici suprafața de reabilitat este de 6. 233 ha și se află în stadiul DALI avizat CTE ANIF. Urmează a se reabilita o stație de bază, șase km de canale și 580 m de conductă metalică. În ultimii ani, în cadrul acestei amenajări, s-au irigat circa 1. 500 ha.

În cadrul Amenajării Sadova-Corabia s-au înființat șapte OUAI-uri cuprinzând o suprafață totală de 15. 108 ha (una dintre ele accesând submăsura 4.3), alte două OUAI-uri (suprafață: 2. 813 ha) aflându-se în curs de înființare. De notat că suprafața irigată în ultimii ani a fost de 2. 315 ha”, a adus precizări suplimentare directorul general al ANIF.

Amenajările de irigații Ipotești 1 Nord, în suprafață de 16. 310 ha, și Frunzaru-Boianu, care numără 8. 157 de hectare, au fost, și ele, avansate ca propuneri de completare a anexei nr. 1 la Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, alături de 10 amenajări de desecare și alte 10 de CES în suprafață totală de aproape 100.000 de hectare.

La sfârșitul anului trecut, în calitate de director general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Florin Barbu a primit Premiul de excelență pentru „contribuția de excepție la dezvoltarea mediului rural prin demararea Programului de reabilitare a infrastructurii principale si secundare de irigații prin Programul Național de Dezvoltare Rurală”. Instituțiile care i-au acordat premiul sunt Ministerul Agriculturii și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.