Coldea, episodul 2 de audieri în comisia SRI. Emoţii pentru Dragnea în Joia mare

Fostul director operativ al SRI, generalul Florian Coldea, se va prezenta, joi 5 aprilie, la cea de-a doua audiere în faţa Comisiei de Control al SRI, după ce prima audiere, din urmă cu trei săptămâni, a lăsat multe subiecte neacoperite. Coldea, care a fost timp de 12 ani numărul 2 în Serviciul Român de Informații, ar putea face lumină inclusiv în privinţa prezenţei lui Liviu Dragnea la evenimentele SRI.

Este prima apariție a lui Coldea după ce fostul premier Victor Ponta l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a fost chelnerul statului paralel.

Deși a trecut aproape o lună de la aceste acuzații, Dragnea a dat răspunsuri evazive cu privire la legăturile lui cu serviciul.

Fostul premier Victor Ponta a declarat că George Maior și Florian Coldea cunosc informații cu caracter penal despre Liviu Dragnea, iar dacă aceștia vor vorbi, șeful PSD va ajunge să facă 150 de ani de pușcărie.

„Dacă vorbesc domnul Maior și domnul Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de pușcărie. Ei știu multe despre Dragnea, Dragnea nu știe nimic despre ei. El se dă cocoș, vrea să negocieze. O să iasă în 2040 din pușcărie”, a spus Victor Ponta.

Alte acuzaţii dure la adresa relaţiilor lui Dragnea cu servicile secrete au venit din partea fostului premier PSD: „Dragnea nu vrea să se afle cum se luptă el cu statul paralel. Cum vedea că mă urc în mașină, venea la mine și mă întreba: „Te duci la băieți?” Și eu îi ziceam: „Dar, ce treabă ai tu, Liviule?”. Nu scăpam de el. Era disperat, să fie acolo, să pună și el, să mai afle ceva. Dragnea a fost la mine, la Cornu, dacă nu îl chemam sărea gardul. Au fost Crin Antonescu, Daniel Constantin, socrul meu, au fost 10 oameni. Dragnea minte atât de mult și atât de prost, încât nu cred că e consiliat de Florian Coldea. Dragnea dorea să obțină protecție de la SRI. Guvernul l-am făcut în casa socrului meu, cu el de față. Minte de nici nu respiră la cât minte. Nu știa cum să îi intre sub piele lui George Maior. Îi ducea cadouri, tot ce credea el că vrea Maior. Mi se pare incredibil ca acum, când era slugă timp de 4 ani, acum nu e bun. Îi era teamă să nu dăm poze cu el când tăia șoriciul și îl dădea lui Kovesi. Eu nu dau poze, noi nu suntem hoți de nivelul Belina. Maior și Coldea au fost acasă la Dragnea, cu mine. S-a milogit de noi. „Hai, veniți, cu George, cu Florin, că am prins eu pește!”. Era slugă de Teleorman. Maior mi-a zis să nu îl mai iau. „Bă, nu îl mai suport. Nu îl mai lua!”, îmi zicea Maior. Mie nu îmi place să spăl rufele în public, dar nu mă abțin să spun adevărul despre Dragnea. Dacă dă Ghiță fotografiile, treaba lui, eu nu mă ocup cu așa ceva. Domnul Dragnea fugea cu șoriciul la Kovesi, ea era jenată, fugea ca un chelner. Toată lumea era jenată”, a declarat Victor Ponta pe 13 martie, la o zi după audierea lui Coldea.

Ce s-a întâmplat la prima audiere

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informaţii, a fost audiat, pe data de 12 martie, în Comisia de Control SRI. Acesta a sosit la comisie la ora 11.40 şi a declarat în faţa presei: „Am venit din respect pentru Parlamantul României, instituţie fundamentală a statului român, să răspundem tuturor întrebărilor, ca de fiecare dată. O declaraţie de presă voi face la final”. Audierea s-a încheiat în jurul orei 19:30.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat după audierea maraton a lui Coldea, că au fost discutate doar o parte dintre subiecte, urmând ca acesta să mai fie invitat la comisie „foarte repede”.

Manda a afirmat că între subiectele care nu au fost abordate încă şi vor fi discutate la următoarea întâlnire se numără cel referitor la petrecerile organizate de SRI.

„O să abordăm acest subiect. Avem foarte multe lucruri de lămurit pe viitor. Subiectul legat de participarea la evenimente e un subiect pe care l-am discutat şi cu domnul Maior, şi cu domnul Horia Georgescu, probabil că o să îl discutăm şi cu domnul Coldea. (…) Domnul Maior a spus că a fost o masă de Crăciun, la care au participat nişte persoane. Am înţeles că au fost mai multe persoane. Sigur că, în momentul în care o să ştim exact care au fost persoanele toate, că nu au fost doar două sau trei, o să le prezentăm în spaţiul public”, a adăugat Manda.

Şeful comisiei a menţionat că a discutat cu Florian Coldea despre funcţionarea SRI, deciziile CSAT, protocoalele de colaborare dintre SRI şi ÎCCJ.

Cu o săptămână mai devreme, pe 6 martie, Florian Coldea a dezmințit categoric că ar fi cerut amânarea audierii din comisia SRI, pe motiv că ar fi răcit, așa cum a declarat șeful Comisiei parlamentare, Claudiu Manda. Ulterior, într-o intervenție telefonică la Jocuri de Putere, și acesta a recunoscut că, de fapt, el a propus ca audierea să aibă loc săptămâna viitoare.

Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here