Toți angajatorii din Olt vor fi „călcați” de inspectorii de muncă pe tema transferului de contribuții sociale la angajați

Cristian Ungureanu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt

Inspectorii de muncă derulează, începând cu 2 aprilie, controale la toți angajatorii pentru a verifica dacă aceștia au pus în aplicare noile reglementări privind modificarea salariului brut, urmare a transferului contribuțiilor sociale obligatorii în sarcina angajaților.

Este vorba de prevederi derogatorii de la Legea nr.62/2011, reglementate prin art. VII din O.U.G. nr.82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, registrul general de evidență a salariaților și stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Inspectorii de muncă au termen să controleze modul în care angajatorii au aplicat prevederile legale legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat până la 29 iunie.

Aceste verificări vin după ce inspectorii de muncă au derulat, în perioada 5 decembrie 2017 – 31 martie 2018, o campanie de informare și conștientizare cu privire la modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii referitoare la termenul de transmitere în registrul general de evidenţă a salariaţilor a modificărilor salariale, precum şi transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.

„În această perioadă, acţiunile de informare şi conştientizare s-au derulat atât la sediul agenților economici, cât și la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, numărul angajatorilor informaţi fiind de 508, pentru un număr total de 28.157 de angajațic”, a declarat șeful ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Pentru salariaţii care au contractele individuale de muncă negociate la nivelul salariului minim brut pe ţară, prin majorarea acestuia începând cu data de 01.01.2018 de la 1450 lei la 1900 lei, s-a asigurat atât transferul contribuţiior, cât şi o creştere a salariului net cu aproximativ 100 lei, a mai precizat șeful ITM Olt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here