Secretarul de stat Daniel Botănoiu a inspectat, duminică, mai multe culturi agricole din Olt/FOTO+VIDEO

Daniel Botănoiu (stânga), prefectul Silviu Neacșu și fermierul Ștefan Stănescu

Însoțit de prefectul Silviu Neacșu și de șeful Direcției Agricole, Dragoș Drăghicescu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu s-a aflat, duminică, în sudul județului, unde a luat pulsul vegetației la cereale și rapiță și s-a interesat de modul în care decurge programul de sprijin pentru tomate.

Unele dintre primele culturi vizitate au fost cele din zona comunei Cilieni, după care oficialii au descins și în celelalte bazine legumicole.

Îndelungi observații au fost făcute la cultura de rapiță, ministrul secretar de stat arătându-se mulțumit de starea de vegetație a plantelor.

„Avem o cultură de rapiță extraordinar de bună, în condițiile în care am avut precipitații în exces pe o perioadă de timp. De asemenea, am constatat că nu totdeauna timpul ne-a permis semănatul în epoca optimă, nu ne-a permis fertilizatul, tratamentele. Uitați însă ce talie corespunzătoare a plantei. Știm că, o dată cu tija florală, înălțimea acesteia face ca să se dubleze în ramificații. Arată bine, repet, în condițiile actuale. Nu arată așa cum ne-am fi dorit, dar arată bine știind ce se înâmplă azi cu rapița în România. Are uniformitate, are o înflorire foarte bună”, a explicat Daniel Botănoiu.

Daniel Botănoiu (stânga), prefectul Silviu Neacșu și fermierul Ștefan Stănescu

Oficialii au vizitat mai multe sole însoțiți de un tânăr fermier, Ștefan Stănescu, care le-a prezentat oaspeților opt hibrizi de rapiță.

„Avem opt fermieri care au venit fiecare cu tehnologia lui, astfel încât să vedem care dintre cele opt producții o să fie cea mai rentabilă. Sunt opt hibrizi de rapiță foarte buni, cu potențial destul de mare, plantele se află la un stadiu de vegetație destul de dezvoltat, cu uniformitate foarte bună”, a spus Stănescu.

Dragoș Drăghicescu (stânga), prefectul de Olt și fermierul Ștefan Stănescu

De asemenea, reprezentantul Ministerului Agriculturii a vrut să vadă și starea grâului, rămânând încântat și la acest capitol.

„Am vrut să vedem și starea grâului în județ, un grâu de foarte bună calitate în această solă. El începe deja să formeze partea de fructificare, pentru că aceste călduri ridicate din ultima perioadă, coroborate cu tehnologia aplicată, face ca cultura să avanseze destul de rapid. Motiv pentru care trebuie tratamente cu ierbicid, cu fungicide, cu insectigide, pentru că, evident, planta trebuie să facă față la aceste schimbări climatice mai departe.

După perioada de ploi abundente, iată că vine partea de secetă, cu temperaturi ridicate, apa pleacă foarte repede în sol, dar, lucru important, s-a format partea de fructificare, de la care începe nivelul producției”, a precizat Daniel Botănoiu.

Pentru ca totul să decurgă bine, grâul are nevoie de ploi în această perioadă.

„Trebuie să avem și ceva ploi pentru că, acum, grâul consumă foarte multă apă din sol, iar rezerva este aproape epuizată. Încă mai e apă, dar mai are nevoie până la a fructifica și a face o producție bună”, și-a dat cu părerea și directorul Direcției Agricole Olt, Dragoș Drăghicescu.

Oficialii au inspectat mai multe tipuri de culturi, precum grâul de panificație și grâul dur, a cărei făină este folosită pentru paste.

• Se vrea triplarea numărului de beneficiari ai programului „Tomata”

„Călcate” au fost și culturile de tomate, capitol la care Oltul a performat în cadrul programului de sprijin pentru fermierii care cultivă roșii.

„I-am vizitat și pe cultivatorii de tomate, pentru că este foarte important să vedem ce facem cu programele, cum se implementează, dacă trebuie să mai schimbăm ceva, pentru că oamenii ne transmit cele mai bune gânduri pe care le au, dar și solicitări, în special cu prelungirile la tomate. Noi sperăm să se tripleze numărul beneficiarilor. Noi anul acesta avem un număr dublu de beneficiari față de cel de anul trecut, dar avem și alte așteptări, că după aceea trebuie alte programe începute”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Botănoiu.

Oficialul s-a interesat și de stadiul sistemelor antigrindă, dar și de sistemele de irigații, după care a plecat în județul Teleorman.

„Am vorbit și cu primarii, cu care ținem contact continuu pe programele și investițiile din agricultură. Ne-am interesat, în afară de stadiul culturilor, și de irigații, de modul în care se lucrează la reintrarea în funcțiune a instalațiilor de irigații, dar și de stadiul sistemelor antigrindină care, așa cum se știe, vor funcțional și în olt de anul acesta”, a concluzionat prefectul județului, Silviu Neacșu.

VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here