Grupare specializată în evaziune, destructurată de DIICOT și DGA/ Prejudiciul este ENORM

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și ofițerii Direcției Generale Anticorupție au destructurat o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală în domeniul comerțului cu îmbrăcăminte și încălțăminte, cu un prejudiciu de 43 de milioane de euro. 8 persoane au fost reținute, iar alte 9 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

La data de 22 aprilie a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate,  procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală și ofițerii Direcției Generale Anticorupție au efectuat 18 percheziții în București și în județul Ilfov, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în infracțiuni economice.

În fapt, din cercetări a reieșit că gruparea infracțională s-ar fi constituit în vederea derulării, la cererea unor agenți economici cu activitate în centre comerciale „specializate” în comerțul cu bunuri nefiscalizate, a unor circuite comerciale de tranzacționare de produse textile, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte provenite din Turcia.

Bunurile ar fi fost transportate în regim grupaj și valorificate în final fără întocmirea documentelor fiscale aferente ori prin întocmirea unora ce atestă operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

În urma perchezițiilor, au fost identificate 2 depozite, de unde au fost ridicați peste 110.000 de lei, precum și valută, numeroase bijuterii din aur și peste 100 colete cu mărfuri de contrabandă (între 26 și 110 kg per colet), bunuri obținute din activitatea infracțională.

Prejudiciul prezumtiv cauzat bugetului public este de aproximativ 191 de milioane de lei (43 de milioane de euro).

Pentru recuperarea prejudiciului, au fost aplicate măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând celor în cauză.

De asemenea, în urma administrării probatoriului, 8 persoane au fost reținute, 7 dintre acestea fiind prezentate instanței de judecată, cu propunere de arestare preventivă și o persoană, cu propunere de arest la domiciliu. De asemenea, alte 9 persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here