„Zilele medicale slătinene” – bilanțuri, lucrări științifice, mulțumiri și multă emoție/FOTO+VIDEO

Cea de-a doua ediție a „Zilelor medicale slătinene” a debutat, joi, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” sub semnul bilanțurilor și al emoției. La deschidere au fost prezenți și le-au vorbit medicilor și altor cadre medicale prezente, pe lângă reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență Slatina, reprezentanții administrației publice a județului și a municipiului-reședință de județ. A fost, apoi, prezentat un film despre spitalul slătinean și despre medicii, vechi și noi, care au ales să își dedice viața pacienților în această unitate sanitară. Tot joi, trei medici au fost premiați pentru întreaga activitate depusă în Spitalul Slatina. Ulterior, au fost prezentate o serie de lucrări științifice plecând de la cazuri medicale tratate în spitalul slătinean.

Primul care a luat cuvântul în fața asistenței a fost președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu. Acesta a punctat importanța evenimentului prin prisma căruia pot fi aduse în atenția populației lucrurile bune care se întâmplă în actul medical, cu atât mai mult cu cât România traversează o perioadă în care „nu se caută și nu se prezintă decât lucrurile negative”. Totodată, șeful principalei instituții care finanțează investițiile în spital i-a îndemnat a îndemnat cadrele medicale să să bazeze pe consiliul județean și pentru viitoarele investiții pe care le vor derulate în unitatea sanitară slătineană.

„Aveam nevoie de un astfel de eveniment, pentru că trebuie să prezentăm și lucrurile bune care se întâmplă în actul medical în Spitalul Județean de Urgență Slatina. Pentru că, din păcate, România trece printr-o perioadă nefastă, în care nu se caută și nu se prezintă decât lucrurile negative din orice, inclusiv din actele medicale. Prin astfel de evenimente cred că reușim să aducem o parte din activitatea dumneavoastră zilnică și să prezentăm actul medical cu părțile lui bune. Înțeleg că e o ediție bună, că avem lucrări științifice de o complexitate ridicată, că vor fi premiați unii medici pentru întreaga activitate în Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt

Pe lângă efortul investițional pe care Consiliul Județean l-a făcut în ultimii ani la Spitalul Județean de Urgență Slatina, pe lângă efortul medical pe care îl faceți dumneavoastră, împreună cu corpul asistentelor și infirmierelor, în fiecare zi, cred că Spitalul Județean de Urgență Slatina avea nevoie și de un astfel de eveniment, care să întregească actul medical în sine în spitalul din Slatina.

Vă felicit că vă dedicați timpul pregătirii profesionale, că ați ales să faceți medicină de performanță în Slatina, felicit conducerea spitalului pentru organizarea acestui eveniment, o felicit pe Elena (Elena Vișan, fost manager al Spitalului Slatina – n.r.) pentru că a avut ideea străălucită, anul trecut, de a da drumul primei ediții a «Zilelor medicale slătinene». Bazați-vă pe Consiliul Județean pentru programul de investiții pe care vi-l propuneți în perioada următoare, pentru că, așa cum am arătat în ultima perioadă, suntem alături de dumneavoastră și vrem să aducem spitalul la standarde europene”, a vorbit asistenței Marius Oprescu.

Prezent și el la eveniment, primarul municipiului Slatina, Emil Moț, i-a asigurat pe angajații spitalului că și primăria va fi alături de ei, în limitele cadrului legal, amintind de cele 20 de apartamente care vor fi ridicate în oraș exclusiv pentru medicii tineri care nu dețin o locuință.

„Mă simt onorat pentru că mă aflu alături de dumneavoastră la «Zilele medicale slătinene». Anul trecut au fost 10.500 de internări ale slătinenilor și cîteva zeci de mii de oameni care au beneficia de serviciile Unității de Primiri Urgențe. Asta înseamnă că slătinenii au încredere în serviciile medicale pe care dumneavoastră le oferiți. Vă asigur că Primăria Slatina este alături de dumneavoastră, atât cât îi permite cadrul legal. Un lucru pe care am început să îl facem sunt cele 20 de noi apartamente care, prin programul ANL, vor fi destinate exclusiv medicilor. Eu zic că este un lucru extraordinar pentru noii medici care vor veni în spitalul nostru sau pentru cei care sunt deja în spital și nu au o locuință în Slatina. Mult succes și toți slătinenii apreciază ce faceți dumneavoastră pentru ei”, a spus Emil Moț.

Cătălin Rotea: „Cea mai importantă diferență pe care ați făcut-o este aceea dintre moarte și viață”

Omu cifrelor a fost, cum era și firesc să fie, noul manager al spitalului, Cătălin Rotea. El a vorbit despre investițiile făcute anul trecut în spital, despre viitoarele investiții în reabilitarea imobilelor spitalului și în echipamentele medicale, dar și despre dăruirea personalului medical în tratarea pacienților – sute de mii de oameni care au beneficiat anul trecut de serviciile medicale ale unității sanitare.

„Este un prilej extrem de benefic ca spitalul nostru, Spitalul Județean de Urgență Slatina, să se poziționeze regional ca un centru medical de înaltă performanță. Sumele pe care Consiliul județean ni le-a acordat în acest an sunt de 150 de miliarde de lei vechi, o sumă pe care cred că nici un spital județean de urgență nu a primit-o. Am demarat deja licitațiile pentru reabilitarea și extinderea clădirii în care se va reloca secția de psihiatrie, am demarat licitația pentru blocului medical, avem studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea celor patru etaje nerenovate din blocul materno-infantil, pentru reabilitarea secției de pneumologie de la Scornicești, pentru construirea unei pasarele între corpul central și blocul medical, pentru extinderea blocului operator cu două săli de operații sunt necesare chirurgilor noștri. 

Compania Națională de Investiții va demara licitația pentru reabilitarea blocului central, iar Consiliul Județean Olt așteaptă aprobarea fondurilor europene pentru reabilitarea termică a tuturor clădirilor. Cumpărăm în acest an echipamente de circa 60 de miliarde de lei vechi și părerea mea este că, la finalul acestui an, dotarea noastră cu echipamente va fi una de nivel maxim, având în vedere competențele noastre profesionale.

De mâine începem înlocuirea lifturilor cu banii Consiliului Județean atât în blocul materno-infantil, cât și în blocul medical și, cred eu, un pic, confortul pacienților noștri a crescut. Am dotat toate saloanele cu televizoare și cu frigidere, dar și cu mobilier nou acolo unde au fost reabilitate secțiile. Și lucrurile bune vor continua. Avem proiecte pe fonduri europene depuse pentru reabilitarea Unității de Primiri Urgențe de un milion de euro, un proiect pe formare profesională de mai bine de 10 milioane de lei, pe dezvoltarea capitalului uman. Aceasta este viziunea pe ce va însemna spitalul în 2020. Cred eu că, prin voia lui Dumnezeu și prin intermediul oamenilor, în 2020 vom avea un spital modern, la standarde europene. 

În 2017, în spitalul nostru au fost internate circa 42.000 de persoane, dintre care peste 10.000 din Slatina. totalizând un număr de 322.000 de zile de spitalizare, plus alte câteva sute de mii de prezentări în ambulatoriu sau în Unitatea de Primiri Urgențe. De toți acești oameni cu sute de mii de zile de spitalizare v-ați ocupat dumneavoastră, aproape 1.700 de colegi ai mei. Dumneavoastră sunteți cei care v-ați sacrificat zile, nopți, care ați făcut eforturi, sacrificii. Clipe pe care le-ați fi putut să le petreceți cu familia, dar ați ales să vă puneți în slujba aproapelui. Pentru asta eu vă mulțumesc și mă înclin în fața dumneavoastră, și vreau să vă spun că vă puteți baza pe ajutorul atât din partea conducerii spitalului, cât și din partea decidenților politici, administrativi ai județului.

Din punctul meu de vedere, în viață nu e important simplul fapt de a fi trăit, important e să fi făcut diferențe în viața altora. Dumneavoastră, cei care sunteți prezenți aici, și cei care sunt în spital și muncesc, cu siguranță ați făcut diferențe în viața foarte multor oameni. Cea mai importantă diferență pe care ați făcut-o este aceea dintre moarte și viață. Vă mulțumesc. Să vă dea Dumnezeu sănătate și multă putere de muncă”, le-a urat managerul spitalului celor prezenți.

Medici de elită

Printre medicii prezenți la „Zilele mediale slătinene” s-au numărat Constantin Badea, Petru Grigore, Vasile Ștefan, premiați pentru întreaga activitate depusă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina. În lipsă, a fost premiat și medicul Constantin Popa.

De asemenea, printre invitați s-au mai numărat conf. univ. dr. Elena Tănase, conf. univ. dr. Sorin Dinescu și șef de lucrări dr. Florin Anghelina. Invitat a fost și șeful Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Florin Valentin Ciocan.

În prima zi a evenimentului, mai mulți medici au prezentat lucrări științifice, în cuvinte și imagini. S-a vorbit despre „Amputația rectosigmoidiană pentru neoplasm rectal abord laparoscopic”, despre „Diagnosticul și tratamentul hemoragiei digestive superioare”, despre „Conduita terapeutică în reconstrucția orbitei” (George Craioveanu), „Utilizarea fibroscopiei în diagnosticul patologiei rinofaringiene” (Aurel Puianu), „Etiopetogenia cancerului de hipofaringe” (dr. Diana Ciobîrcă și prof. univ. dr. Elena Ioniță), „Tratamentul chirurgical în fracturile de maxilar” (dr. Mădălin Săndulescu), „Macrochirurgia reconstructivă a planșeului oral” (dr. Andrei Ștefănescu), „Evaluarea disfuncției pulmonare la marii arși” (dr. Constantin Corbea), „Reconstrucția post-traumatică a piramidei nazale/Prezentare de caz” (dr. Robert Octavian Coraci) etc.

Sesiunea de lucrări științifice va continua vineri, când, printre temele ce urmează să fie prezentate se vor număra și subiecte sensibile precum „Metode de reducere a infecțiilor asociate actului medical la nou-născut” (asistent medical Claudia Ghergu) sau „Retrospectiva infecțiilor asociate asistenței medicale în Spitalul Județean Slatina” (dr. Maria Vasilescu).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here