Secretarul de stat Daniel Botănoiu: Depozite și magazine pentru fermierii din Olt

Plecând de la programul pentru finanțarea fermierilor care cultivă tomate, în contextul în care se mizează pe triplarea numărului de beneficiari în Olt, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a enumerat pașii ce trebuie parcurși ca producătorii agricoli să beneficieze de posibilitatea de a-și valorifica produsele în județ. 

Primul pas este acela ca oamenii să fie încurajați și convinși să se asocieze între ei, pentru atragerea de fonduri. Apoi, înființarea unor depozite și a unor magazine locale sunt obligatorii pentru ca fermierii să își vândă produsele în condiții avantajoase.

„Trebuie să începem cu depozitele, să putem comasa toată oferta. Apoi să putem face, măcar la nivelul județului, niște lanțuri de magazine care să fie ale producătorilor, care astfel să își poată valorifica marfa.

Importantă este, însă, asocierea fermierilor. Avem, o dată, acel document prin care Ministerul de Finanțe a dat directivă ANAF-ului la nivel de teritoriu să implementeze acele ajutoare de stat cu privire la funcționarea cooperativelor, și vorbim aici de niște ajutoare precum scutirea de la plată a impozitului pe primii cinci ani, pe arendă etc. Acestea sunt niște avantaje pentru fermieri ca ei să se asocieze”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Daniel Botănoiu.

Oficialul din Ministerul Agriculturii a vorbit și despre finanțarea fermierilor care înregistrează producții mari care, nevândute pe piață, să fie retrase și distruse pe cheltuială proprie. Condiția de bază este, însă, tot asocierea în cooperative.

„Pe cooperative, sunt niște programe pe care noi putem să accesăm niște bani europeni în cazul produselor la care se înregistrează producții foarte mari și care sunt retrase de pe piață. La pepeni, de exemplu: când sunt producții foarte mari și nu se mai vând, să le dăm oamenilor niște bani și să îi retragă de pe piață. Castraveți dacă au, sau alte legume. În general, legumele care sunt pe piață și nu se mai vând, decât să le arunce omul și să fie nemulțumit că nu mai are activitate, îi dăm acești bani europeni. Ca omul să își continue activitatea, noi venim cu ajutorul ăsta european și îl plătim fermierului, el face dovada că a retras toată marfa nevândută, automat a primit banii pentru cantitatea respectivă, ca să nu intre în pagubă și astfel să își poată continua activitatea anul următor. El primește banii și distruge marfa, pentru că, oricum, prețul pe care îl primește este mai mare decât banii pe care i-ar încasa din vânzare, decât prețul kilogramului vândut în piață”, a explicat secretarul de stat.

Fermierii trebuie să înțeleagă faptul că, prin asociere, au doar de câștigat, de la accesarea unor programe de finanțare până la posibilitatea de a-și valorifica, direct și ușor, marfa, la prețuri oneste.

„Noi trebuie să îi obișnuim pe oameni cu astfel de mecanisme, dar totul se face prin formele organizate.

La nivel, se zicem, de comună, nu poți să strângi pătrunjelul de pe fiecare uliță, nu poți să strângi roșiile de pe fiecare uliță, și atunci trebuie să fie un centru județean, mai mare, care să colecteze tot ce e în județ, un magazin de desfacere al lor, al fermierilor, unde să își poată vinde marfa, unde cei interesați să cumpere direct de la producător, nu de la intermediari, nu de la multinaționale, nu de la importuri. Și atunci începe să se închidă cercul, adică punem piesele în puzzle”, a mai precizat Daniel Botănoiu.

Exportul produselor agricole ar putea ajunge și el să se facă direct între producător și cumpărător, vorbind aici nu doar de marii fermieri, ci și de micii producători, asociați însă în cooperative.

„Mai este Casa de Comerț a României. Dăm drumul acum la Casa de Comerț a României, unde toate produsele vor acoperi necesarul de pe piața internă și apoi se fac exporturi. Pentru că ce face statul? Statul este garantul că lucrurile se desfășoară normal. Nu intră pe piață statul, ci noi, ca stat, creăm acest mecanism, creăm seriozitate în zonă. Vine cineva din Emiratele Arabe care nu poate să se ducă să caute 100 de producători să încarce un vapor. Ei, și atunci noi spunem: uite domnule, noi putem să vă oferim cantitatea asta de marfă din silozul cutare, și atunci totul de simplifică și devine eficient”, a mai spus secretarul de stat Botănoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here