Tribunalul Olt: Închisoare cu suspendare în dosarul șpăgilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova

Tribunalul Olt a pronunțat, marți, sentința în dosarul celor șase profesori ai Universității de Medicină şi Farmacie Craiova, trimiși în judecată, în 2015, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luare de mită, aceștia primind pedepse cuprinse între 2 ani și 3 de închisoare cu suspendare.

Astfel, Cristina Petrică a primit pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită (trei acte materiale). La aceeași pedeapsă a fost condamnată și Lucica Roșu, în vreme ce Liviu Chirigiu și Dănuț Firu au primit câte 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Oana Purcaru a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare, iar Daniela Cernea a primit 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendarea pedepsei pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Toți inculpații vor presta și muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile. De asemenea, ei au primit și pedepse complementare potrivit cărora le sunt interzise mai multe drepturi, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pe o perioadă de 2 ani.

De asemenea, instanța de judecată a dispus confiscarea mai multor sume de bani de la inculpați, precum și mai multe bijuterii primite cu titlu de mită.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel atât de inculpați, cât și de procurori.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, „în perioada ianuarie-iunie 2015, profesorul universitar Dănuţ Firu a pretins şi a primit de la mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Socială şi ai Facultăţii de Medicină Dentară sume de bani cuprinse între 100 şi 150 de lei /student pentru a-i promova la examenele susţinute la disciplinele pe care le preda”.

De asemenea, profesorul universitar Lucica Roşu este acuzat că a primit, în iunie 2015, suma de 100 de euro de la o studentă pentru a o promova la un examen, în timp ce cadrul didactic Cristina Petrică a primit, în perioada ianuarie-iulie 2015, de la mai mulţi studenţi, două perechi de cercei de aur (fiecare în valoare de 450 de lei) şi produse cosmetice în valoare de 400 de lei, pentru a-i promova la examenul de an.

Procurorii mai susţin că profesoara universitară Ştefana Oana Purcaru a primit, în 5 februarie 2015, suma de 750 de lei de la mai multe studente pentru a le promova la un examen.

Potrivit anchetatorilor, şi profesorul Liviu Chirigiu a pretins şi a primit, în cursul lunii iunie 2014, câte 100 de euro de la şase studenţi pentru a-i declara promovaţi la un examen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here