Revine SUPERIMUNITATEA pentru judecătorii CCR: Vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată doar cu acordul lor

Deputații au adoptat un proiect de lege care prevede că judecătorii Curții Constituționale nu vor putea fi reținuți, arestați sau trimiși în judecată fără încuviințarea a două treimi dintre ei, dar vor putea fi urmăriți penal. O formă a acestui proiect de lege a fost adoptată anterior, dar chiar judecătorii CCR l-au declarat parțial neconstituțional. Potrivit noii formulări, cererea trebuie formulată de Procurorul General, și nu de Ministrul Justiției, așa cum prevedea inițial proiectul de lege.

O altă modificare este eliminarea articolului ce prevedea că “judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unul alt judecător va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani”.

Proiectul de lege, care a fost inițiat de deputatul Adnagi Slavoliub de la minorități, a fost adoptat cu 171 voturi “pentru”, 91 “împotrivă” și 9 abțineri și va merge la Senat, forul decizional, informează HotNews. 

Legea prevede și privilegii în ceea ce privește pensia specială. Astfel:

“Judecătorii CC cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani, indiferent de vârstă și de dată pensionarii, beneficiază, la cerere, de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute. Pentru fiecare an care depășește vechimea menționate, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a oputea depăși. Pensia astfel stabilită se actualizează în raport cu indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile aferente ale judecătorilor Curții Constituționale. Pensia de serviciu se recalculează, la cerere, prin adăugarea vechimii dobândite in funcția de judecător după dată stabilirii acesteia.

În ipoteza în care calitatea de pensionar a fost dobândită înainte de intrarea în exercițiul mandatului, pensia aflată în plată se recalculează potrivit prevederilor alin (1).

Pensia de serviciu poate fi cumulată cu orice venituri realizate.

Beneficiarii pensiilor aflate în plata pot opta pentru pensia de serviciu potrivit prevederilor prevăzute la alin. (1).

La inceterea mandatului, că urmare a expriarii termenului acestuia sau a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o suma egală cu indemnizația netă de 6 luni.

Judecătorii CC au dreptul la pașaport diplomatic.”

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here