Femeia din Olt care a împlinit vârsta Marii Uniri, premiată de autorități/ FOTO+VIDEO

Sofia Petrișor, femeia din Slătioara care se numără printre cei patru olteni care anul acesta au împlinit vârsta de 100 de ani, a fost premiată, miercuri, la Prefectura Olt. Ea a primit un steag tricolor, o insignă omagială, un buchet de flori și un tort aniversar. Alți trei oameni care au împlinit sau urmează să împlinească un secol de viață în anul Centenarului Marii Uniri au fost premiați de reprezentantul guvernului în județ. Totul a avut loc în cadrul campaniei MAI „O viață cât un centenar”, prin care se dorește aducerea în prim-plan a românilor născuți în 1918, anul Marii Uniri.

Premierea Sofiei Petrișor a avut loc în fața sediului prefecturii, la mica ceremonie participând, în afara gazdei, prefectul Silviu Neacșu, șefii instituțiilor militarizate, coloneii Adrian Tănase (pompieri), Dorel Drejoi (jandarmi) și comisarul șef Ionel Cristian Sîrbu (Poliția Olt), dar și primarul din Slătioara, Savu Ungureanu.

Extrem de emoționată, femeia a răspuns mai multor întrebări puse de autorități și jurnaliști, uneori mai greu, aproape ininteligibil, alteori cu o claritate surprinzătoare.

„Sunt bătrână, nu mai pot sa fac orice lucru. Ceea ce pot să fac, fac, ce nu pot nu mai fac”, a spus Sofia.

Povestea ei de viață este una dramatică. Când soțul a plecat pe front, în cel de-al doilea război mondial, tânăra Sofia era însărcinată, născând la două luni după ce soțul a căzut în război, singurul ei copil, o fată. Singurul copil, pentru că nu s-a recăsătorit.

„El (soțul – n.r.) a plecat în război și de atunci am rămas singură”, a spus femeia de 100 de ani.

La prefectură bătrâna a fost însoțită de fiica ei, ea însăși avansată în vârstă, în baston.

„Este un moment deosebit. Îi este deja greu pentru că este a treia oară când este sărbătorită, după primărie și Consiliul Local. Mă bucur că am o mamă de 100 de ani și refuz să cred că o s-o pierd. M-am obișnuit cu ea, cu vârsta ei. M-a crescut și a avut grijă de mine cum a știut mai bine. M-a născut la două luni după ce a murit tata, nu l-am știut, nu m-a știut. Mama a fost Universul meu. A fost o femeie de țară, foarte frumoasă, înaltă, muncitoare și o mamă foarte cuminte”, a declarat fiica bătrânei, Clementina Cojocaru.

Sofia Petrișor are, după fiică, trei nepoți și patru strănepoți.

Cea de o vârstă cu Centenarul Marii Uniri a primit din partea prefecturii un steag tricolor, o insignă omagială, un buchet de flori și un tort aniversar. Prefectul Silviu Neacșu i-a citit și un mesaj de felicitare din partea ministrului Afecrilor Interne, Carmen Dan, pe care, de asemenea, i l-a înmânat.

Tot ieri au fost sărbătoriți alți trei bătrâni care au împlinit sau urmează să împlinească în anul Centenarului un secol de viață. Este vorba de Gheorghe Burcioiu, din comuna Bărăști, sat Popești, Sorana Venera Stoicescu, din Caracal, și Vergil Otea din comuna Ianca. Cu toții au primit vizita prefectului și a celor trei șefi de instituții militarizate, însemnele cu încărcătura Centenarului Marii Unirii, tortul aniversar și mesajul de la Carmen Dan.

La Bărăști, împreună cu Gheorghe Burcioiu, care urmează să împlinească 100 de ani în octombrie 2018

Totul a avut loc în cadrul campaniei MAI „O viață cât un centenar”, prin care se dorește aducerea în prim-plan a românilor născuți în 1918, anul Marii Uniri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here