Tudorel Toader, reticent cu privire la modificarea Codurilor penale prin OUG

În cazul Codurilor penale şi de procedură penală, coaliția de guvernare are două variante de lucru: adoptarea unor Ordonanţe de Urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului. Dezbaterea parlamentară nu mai este considerată o soluţie de PSD şi ALDE, pentru că întârzie prea mult adoptarea legilor.

După condamnarea lui Liviu Dragnea în primă instanţă pentru instigare la abuz în serviciu, PSD anunţă urgentarea modificărtilor aduse Codurilor penale. Strategia s-a schimbat, iar Parlamentul nu mai este văzut ca o soluţie pentru a trece Codurile Penale.

Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal, în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Primul lider care a vorbit despre varinatele luate în calciul în acest moment este Dumitru Buzatu

Jurnalist Digi24: O ordonanţă de urgenţă este cea mai rapidă cale?

Dumitru Buzatu: Se vor examina toate posibilităţile acestea, este vorba de Ordonanţă de Urgenţă, de asumarea răspunderii.

Jurnalist Digi24: Dar varianta cu Parlamentul a picat?

Dumitru Buzatu: Sigur, deocamdată, modul în care s-a lucrat în Parlament până la această dată a fost caracterizat de o lentoare care nu cred că mai este acceptabilă.

Cum totul e pus pe repede înainte, săptămâna viitoare PSD îşi va prezenta soluţia aleasă.

„Începând de luni vom explica fiecare pas pe care îl facem, explicăm şi îl şi facem”, a spus Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că modificările codurilor penale trebuie făcute cu grijă.

Constat că de multe ori legile sunt adoptate în grabă. Spre exemplu, când codurile, legi fundamentale, au fost aprobate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin OUG. Dacă ălea au fost adoptate prin angajare, ulterior CCR a declarat zeci, zeci, erau deja 45 de soluții legislative din procedură penală declarate nevonstituționale”, a declarat Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis spune că, dacă se va ajunge la ordonanţă, oamenii trebuie să fie pregătiţi să riposteze.

Şeful statului nu a răspuns dacă este gata sau nu să mai participe la o şedinţă de guvern în care s-ar discuta subiectul,aşa cum afăcut în cazul ordonanţei 13.

„Odată și odată trebuie să tragem linie și să terminam cu ordonanțele de urgență. Societatea civilă trebuie să fie alertă și, când apar ordonanțe, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Iordache a anunţat deja că PSD doreşte redefinirea abuzului în serviciu, fără impuneeea unui prag valoric, dar infracţiunea urmează să fie legată de obţinerea unui folos material de cel acuzat.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here