Dragnea și Tăriceanu vor declasificarea deciziei CSAT privind combaterea corupţiei

Sursa foto: digi24.ro

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au depus, pentru dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă, o propunere legislativă vizând declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate în baza acesteia. Dacă proiectul va fi adoptat în forma dorită de liderii PSD și ALDE, persoanele care se consideră vătămate de orice act bazat pe decizia CSAT din 2005 ar urma să se poată adresa instanței cu acţiuni în revizuire şi cereri de reparare a prejudiciului suferit.

Liderii coaliţiei de guvernare susţin, într-un comunicat postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, că în ultimele luni gravele abuzuri asupra cărora au atras atenţia public, în ultimii ani, au fost confirmate prin protocoalele secrete care au fost semnate între SRI şi diferite instituţii din justiţie.

„Înţelegerile secrete încheiate între aceste instituţii sunt ieşite din orice normă juridică şi a statului de drept. Aceste protocoale secrete dovedesc un lucru: că drepturile fundamentale pe care se bazează orice stat democratic au fost încălcate. În aceste condiţii, se impune asumarea unei agende legislative care să repare această stare de fapt şi să asigure revenirea în matca statului de drept. Propunerea legislativă de faţă conţine o serie de prevederi importante pentru stoparea abuzurilor şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor”, arată Dragnea şi Tăriceanu.

Ei spun că propunerea legislativă prevede că la data intrării în vigoare a legii toate documentele clasificate în baza deciziei CSAT nr. 17/2005 – inclusiv cele similare cu protocoalele încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu DNA – care „au permis abuzuri împotriva cetăţenilor” vor fi declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură, şi vor deveni, astfel, informaţii de interes public şi nu mai produc efecte de orice natură.

Liderii coaliţiei mai susţin că orice cetăţean va putea avea acces liber la aceste documente, astfel încât „toţi românii să poată afla adevărul despre abuzuri”.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here