Prețul gazelor va crește cu 13%. Va fi doar începutul unui lung șir de scumpiri

Gazele se vor scumpi cu până la 13%, la iarnă, se arată într-un studiu al Asociației Energia Inteligentă. Asta în condițiile în care facturile la gaz s-au majorat deja de două ori numai în 2018.

“Tendintele de pret al gazelor naturale, atat pentru gazele din productia interna, cat si pentru gazele din import care vor fi necesare in sezonul rece, dar si folosirea gazelor din depozite vor duce la cresterea pretului gazelor naturale la populatie in sezonul rece cu cca. 10%, pe baza datelor de la Bursa Romana de Marfuri (BRM).

In baza acelorasi tranzactii, derulate pe BRM, se desprinde faptul ca aceasta crestere a preturilor gazelor pentru populatie va fi mult mai mare in partea de nord a tarii, aici pretul putand sa creasca cu cca. 13%”, se arată în analiza președintelui asociației, potrivit ziare.com.

În ianuarie, facturile au crescut cu 8%, iar clienții Engie, adică aproape jumătate dintre români, au mai suportat o creștere a facturilor cu 10% începând cu luna mai.

“Am avut o era a gazelor ieftine, incepand ca de prin 2012 pana prin 2018. Practic, vorbim despre o perioada in care au scazut foarte, foarte mult preturile. Dar evident ca asta nu avea cum sa dureze la infinit.

De aceea, foarte multe companii, dar si unele state, au folosit perioada de circa 6 ani pentru a-si eficientiza activitatea. Si-au redimensionat retelele si au luat, in general, o serie de masuri pentru a minimiza costurile de exploatare si utilizare a gazului.

Din pacate, in tot acest timp, Romania n-a facut altceva decat sa se bucure ca gazul e ieftin. Nu s-a gandit ca orice ieftinire va fi, mai devreme sau mai tarziu, urmata de o scumpire. Asa ca ceea ce se intampla acum ne prinde, iarasi, nepregatiti.

Si mai rau este ca, in loc sa incepem macar acum sa facem ce trebuie si sa punem in ordine tot ce inseamna productie si piata de gaze, mai suntem si populisti. Iar toate astea nu creioneaza o perspectiva prea buna”, a declarat, pentru ziare.com, Dumitru Chisalita.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here