ALERTĂ MAXIMĂ în Olt: Măsuri speciale în cazul unor eventuale INUNDAȚII

În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizărilor cod portocaliu de ploi abundente și creșteri de debite și niveluri pe mai multe cursuri de apă, cu efecte locale de inundații, în această dimineață, în Olt a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia s-au luat măsurile care se impun pentru protecția populației pe timpul avertizărilor hidro-meteorologice. Peste 100 de pompieri, cu mijloace pentru evacuarea apei şi ambarcaţiuni cu motor, sunt pregătiţi pentru a interveni în sprijinul populației.

Astfel, s-a dispus asigurarea permanenţei la sediile primăriilor, monitorizarea cursurilor de apă de către Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt și Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Olt, verificarea acumulărilor piscicole și activarea Comitetului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției (CJCCI). Tot în cadrul şedinţei au fost comunicate măsurile luate pentru ca barajele de pe râul Olt să poată prelua debitele provenite din precipitaţii.

„CJCCI își va desfășura activitatea pe toată durata codurilor meteorologice și hidrologice și va fi format din reprezentanți ai Instituției Prefectului Olt, ISU Olt, SGA Olt SHI Olt, Inspectoratului de Poliție Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt.

Pe timpul codurilor meteorologice și hidrologice, Inspectoratul pentru Situașii de Urgență (ISU) Olt va intensifica activitățile de verificare a asigurării permanenței la sediile primăriilor și de informare preventivă a populației. Cetăţenii vor primi materiale cu măsuri de protecţie în cazul producerii de inundaţii, iar aceste informaţii vor fi afişate şi la sediile primăriilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenentul Alin Băsășteanu.

Autoritățile județului recomandă cetățenilor să respecte îndrumările primite din partea autorităților și să se informeze despre situația meteorologică din zonele în care doresc să se deplaseze. De asemenea, pentru a evita producerea unor evenimente nedorite, este recomandat să se evite deplasarea sau staționarea în câmp deschis pe timpul manifestării fenomenelor meteo periculoase, dar și traversarea cursurilor de apă cu debite mărite pe poduri sau podețe instabile sau care au fost afectate de inundații.

Peste 100 de pompieri, cu mijloace pentru evacuarea apei şi ambarcaţiuni cu motor, sunt pregătiţi pentru a interveni în sprijinul populației, dacă situaţia o va impune. În sprijinul pompierilor pot acţiona şi poliţişti, jandarmi şi membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

Meteorologii au emis duminică o avertizare cod portocaliu de ploi abundente pentru 18 județe, printre care se numără și Oltul, valabil până marți seară. Cantitățile de apă vor fi foarte mari, ajungând chiar și la 80 de litri pe metrul pătrat.

De asemenea, este cod portocaliu de inundații pe râuri și afluenții acestora din 13 județe din țară, dintre care nu lipsește Oltul, unde trei râuri, Oltul, Vedea și Călmățui, ar putea să își iasă din matcă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here