Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt derulează în județ, în perioada 25 iunie- 14 septembrie, controale la nivelul entităților care dețin piscine, dar și zone naturale neamenajate pentru verificarea conformităților apelor de îmbăiere. Deja au fost depistate în anumite locuri apă cu depășiri ale parametrilor bacteriologici pentru care inspectorii DSP vor aplica amenzi și unde, după expirarea termenelor date pentru remedierea deficiențelor, vor fi noi controale.
În cadrul acestor acțiuni inspectorii DSP evaluează calitatea apei de îmbăiere în zone naturale neamenajate, controlează zonele naturale amenajate de îmbăiere, verifică respectarea normelor de igienă la bazinele de înot, piscine și ștranduri.
De asemenea, inspectorii DSP prelevează probe de apă pentru anlize de specialitate.
La nivelul județului Olt există 11 piscine autorizate din punct de vedere sanitar pentru sezonul estival 2018, dintre care opt obiective au încheiate contracte de prestări servicii pentru determinarea parametrilor microbiologici (la acest capitol interesează bacteriile coliforme, E. Coli, Enterococi, indicatorul Pseudomonas A.) și parametrilor fizico-chimici ( pH, clor rezidual liber), cu scopul de a preveni apariția unor afecțiuni dermatologice, precum dermatitele sau micozele cutanate.
Cinci piscine autorizate sunt în Slatina, trei în Caracal, două în Corabia și una în comuna Scărișoara.
„Au fost prelevate 14 probe de apă din zonele de îmbăiere de la nivelul județului Olt, pentru examenul microbiologic. În urma rezultatelor de laborator au fost constatate neconformități la patru probe, înregistrându-se depășiri ale parametrilor bacteriologici”, a declarat șeful DSP Olt, Andrei Iordache.
Pentru neconformitățile depistate se vor aplica sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare, iar la expirarea termenelor acordate pentru remedierea deficiențelor se vor efectua, din nou, controale.
Bolile provocate de îmbăierea în locuri necorespunzătoare sunt conjunctivita și otita, boli des întâlnite în timpul verii din cauza scăldatului în locuri supraaglomerate sau neamenajate.
Conjunctivita se manifestă prin mâncărimi oculare, senzaţii de arsură și secreţie abundentă. Această boală, atât cea bacteriană, cât şi cea virală, este extrem de contagioasă şi, dacă nu sunt luate măsuri de tratament şi prevenire, boala se poate extinde şi la celălalt ochi sau la alte persoane.
Otita se manifestă prin dureri de urechi, febră, frisoane, secreţie nazală, apetit diminuat, greaţă, vărsături, plâns nocturn, în cazul copiilor. Umezeala este unul dintre factorii care cresc riscul infecţiilor, de aceea otitele sunt mai frecvente în perioada practicării înotului.
Meningitele şi encefalitele intră în rândul bolilor care prezintă un grad foarte ridicat de risc, ajungând să fie fatale dacă se întârzie administrarea tratamentului potrivit. Acestea sunt determinate de infestarea cu virusuri prezente în ape contaminate din piscine neigienizate corespunzător.
Bolile digestive apar ca urmeare a ingestiei de apă de piscină;
Lista bolilor de “vară“ continuă cu acelea transmise pe cale cutanată.
Simptomele sunt dureri musculare, febra, frisoane, dureri de cap, icter, hemoragii renale. Tratamentul se realizează cu antibiotice timp de două săptămâni. Cel mai mare pericol al leptospirozelor este reprezentat de insuficientă renală.
Aceste afecţiuni dermatologice apar atât pe pielea sănătoasă, dar au o incidenţă mai mare la cei care prezintă o poartă de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziţi etc. (zgârieturi, răni).
Pe de altă parte, îmbăierea în apă supraclorinată duce la iritaţia pielii, înroşirea pielii şi ochilor, mâncărimi, uscăciune, eczeme și alergii.
DSP Olt recomandă populației evitarea înotului în locuri neamenajate sau necontrolate epidemiologic.