Amenzi URIAȘE de la Garda de Mediu Olt/ Ce nereguli au descoperit reprezentanții instituției

Comisariatul Judetean Olt al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat, în primele șase luni ale anului în curs, aproape 400 de inspecții, în timpul cărora comisarii de mediu au aplicat amenzi uriașe, care au totalizat peste 300.000 de lei.

Mai exact, au fost efectuate 396 de inspecții, dintre care 116 planificate si 280 de inspectii neplanificate, conform planului anual de controale.

„Activitățile de inspecție și control au vizat verificarea dispozițiilor legale în vigoare și a condițiilor stabilite în actele de reglementare din domeniul controlului poluării industriale și din domeniul biodiversității, biosecuritatii și atriilor naturale protejate cât și a legislației de mediu în vigoare”, a declarat comisarul șef al instituției, Gheorghe Neacșa.

În afara controalelor obișnuite, comisarii de mediu au făcut și inspecții pe fluviul Dunărea pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, acestea fiind realizate în cooperare cu Filiala Oltenia ANPA și cu Postul de Poliție Transporturi Navale Corabia din cadrul IPJ Olt.

În urma acestor controale, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, dintre care două avertismente și 17 amenzi în valoare totală de 312.000 lei.

Trei amenzi, a câte 15.000 de lei, au fost aplicate pentru poluarea atmosferei, alte două amenzi, de 3.000 lei – pentru că cei sancționați nu au ținut evidența gestiunii deșeurilor pentru uleiul uzat.

Au fost date și amenzi uriașe. Astfel, două entități controlate au fost amendate cu câte 30.000 de lei pentru că nu au obținut acte de reglementare din punct de vedere al mediului pentru lucrări de alimentare cu apă, alte două amenzi, de 60.000 de lei, au fost aplicate pentru depozitarea deșeurilor de producție în afara spațiilor autorizate.

De asemenea, trei amenzi, în valoare de 24.000 lei, au fost aplicate pentru desfășurarea de activități de colectare și dezmembrare de vehicule scoase din uz fără ca înainte cei vizați să fi obținut autorizație de mediu.

Alte două sancțiuni contravenționale, a câte 30.000 de lei fiecare, au fost aplicate pentru depozitarea de îngrășeminte chimice în afara spațiilor autorizate, respectiv pentru nerespectarea obligației de a anunta autoritățile competente de mediu despre un accident care a pus in pericol mediul.

Cea mai mare amendă, de 50.000 lei, i-a revenit unei entități economice care nu a realizat în totalitate și la termenul fixat de comisarii de mediu a unor măsuri impuse la un control anterior.

„O pondere importantă în activitatea de control desfășurată în primul semestru al acestui an a avut-o rezolvarea reclamațiilor. Astfel, din cele 60 reclamatii primite, 13 au vizat aspecte care nu intră în competența de soluționare a Gărzii Naționale de Mediu și au fost redirecționate către alte instituții competente, iar 47 de sesizări soluționate au vizat disconfortul produs de anumite activități, cum ar fideversările de ape uzate menajere, aspecte privind calitatea aerului, activități în arii protejate, tăieri de vegetație din afara fondului forestier, depozitări de îngrășeminte chimice, contaminare de terenuri cu produse petroliere, etc.”, a mai precizat șeful Gărzii de Mediu Olt.

Gheorghe Neacșa (Sursa: gazetaoltului.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.