Tudorel Toader, declarații EXPLOZIVE după închiderea listei de candidaturi la șefia DNA: Nu înseamnă că dacă sunt 4 vom selecta unul dintre ei

Patru procurori și-au depus candidatura pentru funcția de procuror-șef al DNA. termenul limită a expirat luni, la ora 16.00, iar acum urmează analiza dosarelor și interviurile care vor fi susținute de cei patru în fața ministrului Justiției. Tudorel Toader a declarat însă că nu este obligatoriu ca unul dintre aceștia să fie selectat. 

Intr-o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Justiției a vorbit despre procedura de numire a noului procuror-șef DNA, și i-a criticat pe ultimii doi șefi de stat. Lui Traian Băsescu i-a reproșat faptul că a numit-o pe Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA, iar pe Klaus Iohannis pentru că a numit un șef la DIICOT la mai mult de o lună de la propunerea oficială.

”Decizia CCR spune că ministrul și președintele trebuie să aibă un dialog instituțional și loial pentru standardele de drept. Mâine vor fi verificate cele 4 dosare sub aspectul îndeplinirii condițiilor de legalitate, iar apoi vom proceda la interviuri. Patru candidați pot fi terminați într-o singură zi, dar avem și 2-3 zile la dispoziție. Vom spune la finalul acestei luni pe cine am selectat. Apoi vom sesiza CSM, care va da avizul consultativ, sperăm să fie emis cât mai repede și să fie favorabil.

Să nu uităm că, la ultimul mandat, cineva, nu spun cine (n.r Traian Băsescu), a numit șef la DNA deși avizul CSM a fost negativ. La ultima numire nu a mai fost nicio procedură, nici transparență, nici membri în comisie, ci s-a propus reînvestirea doamnei.

Avem 5 membri în comisie, avem criterii, evaluăm dosarul, programul managerial, tragem o concluzie și trimitem la CSM. De acolo vine avizul consultativ și o transmitem la președinte cu speranța că îl va desemna într-un interval cât mai scurt. Apreciem numirea chiar dacă numai o lună de citire, reflexie, înțelegere și așa mai departe.

Procedura nu exclude ca cei din Comisie să nu se oprească la niciunul dintre candidați. Reluăm procedura dacă se ajunge acolo. Poți candida singur și să ieși pe locul 2. Nu înseamnă că dacă sunt 4 vom selecta unul dintre ei.”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Procurorii Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr și Elena Grecu sunt cei patru care și-au depus candidatura pentru șefia DNA.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here