Inspecţia Judiciară, reacţie dură la declaraţiile şefei Curții Supreme: O astfel de retorică este inacceptabilă

Inspecţia Judiciară reacţionează la declarațiile președintei Instanței Supreme potrivit cărora IJ ar fi făcut presiuni asupra instanțelor când a cerut redactarea motivărilor. 

Reprezentanții IJ au calificat drept inacceptabile aceste afirmații, susținând că în cele mai multe dintre cazuri întârzierile au cauze obiective, informează Mediafax.

„Printre scopurile activităţii Inspecţiei Judiciare este şi acela al îmbunătăţirii performanţei organizaţionale a instanţelor şi parchetelor şi al aplicării unitare a normelor procedurale, prin formularea de propuneri adecvate, pe baza datelor rezultate din verificările efectuate şi furnizarea unor informaţii obiective instituţiilor implicate în gestionarea sistemului judiciar. În aceste circumstanţe, începând cu anul 2013, ca urmare a consultării titularilor acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară a efectuat an de an monitorizarea, la nivel naţional, privind situația hotărârilor judecătorești pentru care a fost depăşit termenul legal de redactare”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Bogdan Alexandru.

„În cadrul verificărilor pe care le efectuează, Inspecţia Judiciară se rezumă la a constata situaţii de fapt fără să impună, în niciun caz, obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora. Ca atare, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia ar exista posibilitatea ca inspectorii judiciari, prin verificările în materia respectării termenului legal de redactare a hotărârilor judecătoreşti, să pună presiune pe judecători, o astfel de retorică fiind inacceptabilă din punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare. În cvasitotalitatea cazurilor, întârzierile în redactarea hotărârilor judecătoreşti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instanţelor şi gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”,a mai spus reprezentantul Inspecției Judiciare.

Șefa Curții Supreme, Cristina Tarcea, le-a cerut tuturor judecătorilor să termine până la 1 septembrie redactarea motivărilor în dosarele penale, precizând că şi Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să prezinte situaţia hotărârilor restante.

“Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu”, a spus Cristina Tarcea.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here